E-book WOII voor thuiszittende jongeren online gezet

‘Verzet in Bloemendaal’ vertelt hoe ons land aan ramp ontsnapte 
 
De digitale versie van het boek ‘Verzet in Bloemendaal’ is vanaf nu beschikbaar voor €0,99 via bol.com. Het e-book is eerder gepubliceerd dan aanvankelijk de bedoeling was, omdat de boekpresentatie op 19 april niet door kan gaan door de aanscherpte maatregelen omtrent de coronacrisis. 


In de afgelopen week heeft iedere bewoner van de gemeente Bloemendaal al een exemplaar op de deurmat ontvangen. In ‘Verzet in Bloemendaal’ staat 75 jaar na de bevrijding opgetekend hoe Nederland in de laatste dagen van de oorlog door het oog van de naald kroop.


Spil van het verzet
Het boek is gestoeld op jarenlang onderzoek, gesprekken met direct betrokkenen en niet eerder gepubliceerde documenten, grotendeels afkomstig uit het archief van Cees de Jong. De Jong was een jonge Bloemendaalse student die destijds de spil in het verzet vormde. 
Onder de operatienaam Sprengkommando hadden de nazi’s een spoor van vernieling achtergelaten in Oost-Europa en Rusland. Toen het eind van de oorlog naderde wilden zij de ‘tactiek van de verschroeide aarde’ ook in Nederland toepassen. Het nazi-Sprengkommando in Bloemendaal, zetelend in een villa aan de Rijperweg, had de opdracht de elektriciteitscentrales van Amsterdam en Velsen en de sluizen van IJmuiden op te blazen. Als die tot ontploffing zouden worden gebracht zouden grote delen van West-Nederland overstromen.
Smeergeld en omkoping
De gevolgen voor het toch al kwetsbare Holland zouden rampzalig zijn geweest, overstromingen zouden ontelbare levens hebben gekost. Het plaatselijke verzet slaagde erin de nazi’s op andere gedachten te brengen en een dreigende ramp af te wenden. ‘Verzet in Bloemendaal’ vertelt het verhaal van smeergeld en omkoping en beschrijft gedetailleerd hoe onverschrokken, maar ook hoe wanhopig soms de illegaliteit zich wapende tegen een steeds agressievere bezetter.
Burgemeester van Bloemendaal Elbert Roest zal op een later moment gastlessen over het verzet verzorgen op middelbare scholen in Bloemendaal. Alle leerlingen krijgen een exemplaar van het boek en via de lessen op afstand nu een e-book. Voor alle andere geïnteresseerden is het e-book (EAN: 9789090329567) voor €0,99 te downloaden op bol.com.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK