Media Ukkie Dagen 2021

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en hebben begeleiding van ouders en verzorgers nodig om risico’s te beperken. Het thema van de Media Ukkie Dagen is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

 

Praktische tips over omgaan met mediagebruik

Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens de Media Ukkie Dagen tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. Hierbij krijg je antwoord op vragen als: hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media?

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is? In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt.

 

Laat je kleurplaat tot leven komen
Bij de AfhaalBieb van de Bibliotheek Haarlemmermeer kun jij tijdens de Media Ukkie Dagen een speciale kleurplaat ophalen. Deze kleurplaat kun je tot leven toveren met de Quiver-app! De app laat jouw tekening heen en weer bewegen op het beeldscherm. Quiver is te gebruiken voor kinderen én hun ouders vanaf ongeveer 4 jaar.

 

Activiteiten
De Bibliotheek Haarlemmermeer organiseert twee activiteiten tijdens de Media Ukkie Dagen. Meld je hiervoor even aan via www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl.
Woensdag 31 maart van 15.00 tot 15.20 uur: Online voorlezen met Hondje Biblio
Hondje Biblio woont in de bibliotheek tussen de boeken en kent ze allemaal. Hij wil je graag online voorlezen uit zijn favoriete prentenboeken. Luister en kijk je mee? Voor kinderen van 2 t/m 6 jaar.
Woensdag 31 maart van 20.00 tot 21.00 uur: Webinar ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’
Denise Bontjes van Mediasmarties.nl neemt je in dit webinar mee in het media aanbod voor jonge kinderen. Welke media zijn beschikbaar? Waar moet je als ouders op letten en welke media passen in een gezond mediamenu voor jonge kinderen? Hoe zorg je voor de nodige balans? Je krijgt praktische tips en er is ruimte voor het stellen van vragen. Geschikt voor ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar.

Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de activiteiten op www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK