OBA viert de zomervakantie met een tjokvolle, gratis jeugdprogrammering

Jaarlijks worden er bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam meer dan 6000 evenementen, cursussen, workshops en activiteiten georganiseerd door de 28 vestigingen in de stad. Met deze persnieuwsbrief blikt de OBA vooruit op de gratis jeugdactiviteiten in de zomerperiode, waarbij de creatieve workshops in de Maakplaatsen en het landelijke initiatief Vakantielezen centraal staan. Ontwerpen, plezier in lezen, zelf maken, beleven, ontdekken en opgaan in verhalen: daar draait het om deze zomervakantie. De volledige programmering is te vinden op de website van de bibliotheek.
 
Workshops | Maakzomer | 8 tot 12 jaar
Doorlopend in de zomervakantie | 9 verschillende OBA-vestigingen
 
Speciale ‘Maakzomer’ om digitale vaardigheden te ontplooien
In de Maakplaatsen van de OBA worden het hele jaar op verschillende OBA-locaties naschoolse workshops voor de jeugd aangeboden. Deze zomer organiseert de OBA daarnaast een speciale ‘Maakzomer’: in 9 verschillende Maakplaatsen kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar gedurende de vakantie oefenen met maar liefst 50 verschillende ‘tools’. Van lasersnijder tot 3D-printer en allerlei andere elektronica. In deze Maakplaatsen kunnen kinderen zo bij de eigen buurtbibliotheek gratis hun creativiteit, kennis en kunde ontplooien. Digitale maakvaardigheden vormen hierbij een essentiële pijler; juist in deze snelle wereld anno 2023 zijn die belangrijker dan ooit.
 
Van zonnehuisjes bouwen tot ijs maken met een 3D-printer
Er wordt deze zomer een veelzijdig Maakplaats-programma aangeboden. Zo kunnen kinderen onder meer hun eigen miniatuur-zomerhuisje op zonne-energie bouwen in OBA Waterlandplein en is het mogelijk om in OBA Javaplein een waterraket te klussen. In OBA Staatsliedenbuurt wordt er met allerlei gereedschappen een eigen hut gebouwd en in OBA Molenwijk kunnen kinderen hun eigen ijs maken met de hulp van een 3D-printer. En er gebeurt nog veel meer. Het complete Maakplaats-zomeraanbod in de verschillende vestigingen staat op de website.
 
Activiteiten | Vakantielezen | Vanaf 6 jaar
Doorlopend in de zomervakantie | In verschillende OBA-vestigingen
 
 
Vakantielezen: landelijk initiatief om deze zomer te blijven lezen
Vakantielezen is het landelijke zomerprogramma van de bibliotheek. Op dit online platform worden kinderen uit groep 3 en 4 met verhalen, opdrachten en spelletjes gestimuleerd om te blijven lezen tijdens de zomerperiode. Zo werken kinderen op een vrolijke manier aan hun leesvaardigheden en wordt de ‘leesdip’ die kan optreden tijdens de vakantie vermeden. Elke week draait om een ander ‘land’ met een bepaald thema. Van Griezelkunst, Sportmanië en de Sprookjeseilanden tot Avonturenland, Dierenrijk en Lachland.
 
OBA biedt uiteenlopend Vakantielezenprogramma aan
Ook de OBA doet actief mee aan dit programma. Zo kunnen kinderen in verschillende vestigingen luisteren naar bijzondere verhalen die passen bij de themalanden. Daarnaast worden er creatieve activiteiten georganiseerd. In de workshop Gruwelijke Genialiteit kunnen kinderen bijvoorbeeld samen met acteur en theatermaker Steef Hupkes hun eigen griezelverhaal creëren aan de hand van een muziekstuk. Met Sprookjesdansen wordt door middel van een danschoreografie het sprookjespersonage ‘Klaas Vaak’ tot leven gebracht. En in de activiteit Moppen tappen! draait het volledig om het delen van moppen met elkaar. Zo worden kinderen door middel van ludieke initiatieven geïnspireerd om met eigen fantasie in verhalen te duiken en tegelijkertijd in aanraking te blijven met taal en lezen. Het volledige OBA-programma rondom Vakantielezen staat op de website.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK