Dans met mij – met Jan Kooijman

In de vierdelige serie Dans met mij zoekt voormalig danser en acteur Jan Kooijman de nieuwe generatie dansers en choreografen op. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun drijfveren en waar staan ze nu in hun carrière? Hij vraagt ze speciaal voor het programma een choreografie te maken waarin die invloeden zichtbaar zijn.

 

De eerste aflevering is gericht op de invloed van breakdance op de hedendaagse dans. Jan gaat langs bij Shailesh Bahoran, een veelgevraagd danser en choreograaf. Hij is afkomstig uit de urban dansscene, maar werkt nu als freelancer bij veel gezelschappen. De dansers die hij kent van de straat neemt hij mee het theater in. Ook zie je de jonge danser en maker Justin de Jager. Hij begon met dansen op straat, maar volgde ook een dansopleiding. Hij specialiseert zich in ‘threading’, een poëtische vorm van breakdance.

 

In aflevering twee staat de danser als individu centraal. Het werk van Conny Janssen kenmerkt zich door het uitdiepen van karakters op het podium. De jonge Romee van de Meent ziet in haar haar grote voorbeeld. In haar eigen choreografieën speelt ze met mannelijke en vrouwelijke karakters.

 

Jan zoekt in aflevering drie Rutkay Özpinar en Junadry Leocaria op. Allebei geboren en getogen in Nederland, maar hun roots liggen respectievelijk in Turkije en de Antillen. Zowel bij Özpinar als Leocaria speelt hun afkomst een steeds belangrijkere rol in hun werk.

 

De laatste aflevering gaat over imperfectie. De tijd dat alleen witte dansers met perfecte lijven het danspodium konden betreden, lijkt voorbij. Jan ontmoet Sedrig Verwoert, een half blinde, queer danser en choreograaf die onlangs zijn entree maakte als young creative bij het Nationale Ballet en Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo. Deze explosieve breakdancer mist verschillende ledematen. Dat zat hem niet in de weg om professionele carrière als danser en choreograaf op te bouwen.

 

In april veel dans bij de NTR:

  • Hans van Manen; van oud naar jong Over Het Nationale Ballet in coronatijd – 4 april om 19.25 uur op NPO 2 en aansluitend balletten op NPO 2 extra. Meer info
  • Podium Dans– elke zaterdag in april een nieuwe, extra lange aflevering op NPO 2 extra
  • Dansfilms -en documentaires, waaronder Lady in Black en De Wereld van Wubbe – elke zondag in april op NPO 2 extra
  • Het Danshuis, rondgang langs zes verschillende danshuizen in Nederland – vanaf zondag 18 april op NPO 2 extra

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK