Mother’s White door Danstheater AYA en Silbersee

De muzikale theatervoorstelling Mother’s White, met zangeres Maya Alban Zapata en danseressen Lenna Maarte Schouten en Sherise Strang, is een eerste co-productie van Danstheater AYA en operagezelschap Silbersee. De voorstelling vertelt het verhaal over hoe het is om als zwarte dochter op te groeien met een witte moeder en gaat over verwarring van huidskleuren, privileges en de wil om elkaar te aanvaarden. De regie en choreografie liggen in handen van Ryan Djojokarso, de muziek werd gecomponeerd door Akim Moiseenkov en Sjaan Flikweert is verantwoordelijk voor het libretto. De première is op woensdag 18 januari om 19:30 uur in Theater de Krakeling in Amsterdam, daarna toert de productie t/m maandag 3 april langs theaters in het hele land. Naast de publieke voorstellingen staan er meerdere schoolvoorstellingen in het voortgezet onderwijs gepland.

 

Privileges op basis van huidskleur

Shit! Daar staan ze weer. Ik begin steeds sneller te lopen en kijk om me heen om te zien of er misschien nog andere mensen in de buurt zijn. Maar de straat is leeg en ik kan nu alleen nog maar rechtdoor. Niet omkijken. Net als ik denk dat ik ze voorbij ben, grijpen twee handen hardhandig in mijn kraag. Alweer. Ik val achterover en hoor mijn trui scheuren. Ze lachen erom en schelden me uit. Het lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld, maar hoe lang zal mama het nog geloven als ik zeg dat ik gewoon gevallen ben…

 

Het voelt machteloos als je dochter door huidskleur anders aangekeken wordt. Je kunt haar niet iemand anders laten zijn. Hunkering naar begrip en acceptatie dringen zich op. Maar wanneer is het moment dat je als moeder in actie komt? Librettist Sjaan Flikweert is een interdisciplinaire maker die gevoelswerelden schept waarin de kleinste details de hoofdrol krijgen. In Mother’s White klinken haar persoonlijke verhalen door. Ze confronteert met veel gevoel voor nuance, waarbij ze zowel scherp als zacht kan zijn, haar publiek met aannames, oordelen en verwachtingen. Componist Akim Moiseenkov schreef speciaal voor deze productie een muzikale compositie waar alle performers en hij zelf actief onderdeel van zijn in dans, zang en muziek. Daarbij weet choreograaf en theatermaker Ryan Djojokarso als geen ander schrijnende situaties met humor te benaderen.

 

Co-productie Danstheater AYA en Silbersee

Danstheater AYA maakt brutaal en toegankelijk danstheater voor een jong publiek. Directe en eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Over onderwerpen die het jonge publiek bezighouden zoals culturele identiteit, groepsdruk of populariteit. De voorstellingen zijn een spannende mix van hedendaagse dansvormen, verschillende speelstijlen en muzieksoorten.

Silbersee is een caleidoscopisch gezelschap. Een enigszins chaotische familie van zielsverwanten rond zanger en boerenzoon Romain Bischoff. Geworteld in opera, maar met de ramen en deuren wijd open voor eigenzinnige talenten uit de meest uiteenlopende genres en disciplines. De stem staat als oer-instrument altijd centraal. Silbersee heeft de doelstelling om in 2027 een klimaatpositief productiehuis te zijn en geen enkel negatief effect meer te hebben op milieu en grondstoffenvoorraden.

Het is de eerste keer dat Danstheater AYA en Silbersee samenwerken. Net zoals muziek is dans een taal die direct bij het publiek binnenkomt. Daarin vinden de gezelschappen elkaar.

 

Kijk voor meer info en de speellijst op www.aya.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK