Summer Dance Forever Hiphop Dansfestival

Summer Dance Forever, het belangrijkste hiphop-dansfestival van de wereld, vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 28 augustus. Topdansers en bezoekers van Peru tot India komen die week naar Amsterdam voor het beste dat hiphop-dans wereldwijd op dit moment te bieden heeft. De grote opening van het festival wordt verzorgd door Fransman Ousmane Sy met zijn show Queen Blood, dat treffend inspeelt op vrouwen-power en emancipatie.

 

Summer Dance Forever is opgericht in 2011 met het idee om mensen in de club weer aan het dansen te krijgen. Wie tijdens Summer Dance Forever poptempel Paradiso binnenloopt, weet dat die missie is geslaagd. Duizenden mensen uit ruim 75 verschillende landen toveren in augustus Amsterdam om tot gigantisch danspodium, vol theaterdans en battles met de beste dansers ter wereld. De underground hiphopscene wordt op deze manier meer en meer mainstream gerespecteerd en verheven tot podiumkunst. De eerste pilot-editie in 2011 verwelkomde ruim 2500 bezoekers, 8 jaar later staat dat aantal op ruim 20.000. Zij nemen deel aan 4 battles en 63 workshops in 9 variërende dansstijlen en dansen op de muziek van 15 bekende DJ’s tijdens de 4 clubnachten in Paradiso.

 

 

Female power

Inmiddels reiken de ambities verder. Met deze 9e editie willen oprichters Luc Deleau, Kees Heus en John Agesilas niet alleen bijdragen aan de emancipatie van de hiphop-dansscene, maar ook de emancipatie van vrouwen.

Luc Deleau: “Met danstheateropening Queen Blood van Ousmane Sy (een house-dancechoreograaf, vrij zeldzaam binnen de hiphop dansscene) op dinsdagavond 20 augustus staat daarom het thema ‘female power’ centraal en de vraag wat het betekent om ‘vrouw te zijn’. Persoonlijke verhalen van de acht danseressen komen hierin aan het licht. Het is een overwegend mannelijke scene, hiphop, terwijl dans in het algemeen als een vrouwenactiviteit wordt gezien. Wat je nu steeds vaker ziet, ook bij ons, is dat mannen steeds vaker ook sensueler dansen en vrouwen die masculine hiphop-flair beheersen.” 

 

Uitmarkt op Museumplein

Naast Queen Blood is er nog veel meer moois te zien op Summer Dance Forever. Zie hoe men het tegen elkaar opneemt in zinderende battles binnen de stijlen locking (21 augustus), popping (22 augustus), house (24 augustus) en hiphop (25 augustus). Dans je benen suf op de muziek van DJ’s Kyle Hall en Jay Daniel tijdens een Amsterdam Soul Weekender clubnacht (24 augustus tot diep in de nacht). Of aanschouw de twee werelden van Dyptik, met voorstelling D-Construction op 24 augustus tijdens de Uitmarkt op het Museumplein, waar Summer Dance Forever dit jaar voor het eerst ook te vinden is.

 

Over Summer Dance Forever

Amsterdam is elk jaar in augustus de wereldhoofdstad van de dans. Naast battles waarin dansers het tegen elkaar opnemen, theatervoorstellingen van gevestigd talent, jonge en nieuwe makers, clubnachten met soulvolle dansmuziek en workshops voor alle dansstijlen biedt Summer Dance Forever een toegankelijk en divers programma voor dansers en dansliefhebbers.

 

Meer informatie over het programma en tickets? Ga naar www.summerdanceforever.com

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »