De Balie opent ‘de vierde en de vijfde zaal’

Ter gelegenheid van de heropening van het Leidseplein en het Kleine-Gartmanplantsoen voeren we op vrijdag 28 mei om 17:00 uur live vanuit De Balie een gesprek met de architecten en kunstenaars van het nieuwe plein over het vormgeven van de openbare ruimte. De Balie-directeur Yoeri Albrecht praat met Hans van Houwelingen, Judith de Leeuw, Ruwan Aluvihare en Erik Smits over functionaliteit en esthetiek, over breuklijnen tussen bouwstijlen en de rol van kunst in de openbare ruimte. Het gesprek is eveneens de doop van de gloednieuwe Pleinzaal in De Balie: een studio met uitzicht op het Kleine-Gartmanplantsoen – en vice versa – compleet met een permanent kunstwerk van Barbara Broekman.

 

Opening Leidseplein is gratis en live te zien via de programmapagina op de site van De Balie.

 

Over de sprekers:
Hans van Houwelingen
 is beeldend kunstenaar. In 1994 ontwierp hij voor het Gartmanplantsoen zijn eerste kunstwerk in de openbare ruimte: Blauw Jan. Op het nieuwe Leidseplein zijn van Houwelingens populaire bronzen hagedissen weer terug, maar bemoeide hij zich ook – aanvankelijk ongevraagd – met het ontwerp van de fietsenstalling.

Judith de Leeuw (JDL street art) maakt murals op plekken over de hele wereld. Voor het nieuwe Leidseplein maakte ze een 15-meter hoge muurschildering Diversity in Bureaucracy.

Ruwan Aluvihare is landschapsarchitect en ontwerpt al ruim 30 jaar openbare ruimte in dienst van de Gemeente Amsterdam. Het vernieuwde Leidseplein werd onder zijn leiding rigoureus herschikt. Taxi’s werden verboden, tramhaltes verplaatst en autoroutes omgebogen.

Erik Smits is architect bij Zwarts & Jansma Architecten en ontwierp de 5 meter ondergrondse fietsenstalling met plek voor ruim 2000 fietsen.

Ter opening van het vernieuwde Leidseplein wordt de speciaal voor De Balie en het plein bedachte choreografie Ángeles opgevoerd, een creatie van The Jorquera Trinity. Met dansers Rasarani, Victor Swank, Jordan Achiano, Josh Martina en Jelisa van Schijndel.

 

De nieuwe Pleinzaal is binnenkort te huur als studioruimte voor radio-, tv- en online programma’s.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK