Tiende Boeddhistisch Film Festival in EYE Amsterdam

Van vrijdag 2 t/m zondag 4 oktober heeft in het Amsterdamse filminstituut EYE het tiende Buddhist Film Festival Europe plaats. Het thema van het jubilerende festival met spirituele films, prominente gasten, lezingen en paneldiscussies is Compassie. Onderstaand enkele hoogtepunten, het volledige programma verschijnt op de website www.bffe.org.

PLANETARY

We zitten middenin een wereldwijde crisis. Dat alle leven van elkaar afhankelijk is, lijken we vergeten. Planetary van Guy Reid, een filmgedicht met adembenemende beelden, is een provocerende laatste waarschuwing, een filmische reis van ons kosmische verleden naar de toekomst van de mens. Planetary laat ons nadenken over wie we werkelijk zijn en over de relaties met onszelf, met elkaar en de wereld om ons heen.

BANSHUN

Het gerestaureerde meesterwerk van de Japanse regisseur Yasujirô Ozu uit 1949. Noriko is 27 jaar en woont altijd bij haar vader, de weduwnaar Somiya. Familie en vrienden vinden dat ze eindelijk moet trouwen, maar de liefdevolle Noriko is tevreden met haar leventje en wil voor haar zachtaardige vader blijven zorgen.

HERMITS

25 jaar geleden ging de Amerikaan Bill Porter in het Chinese Zhongnan gebergte op zoek naar eigentijdse kluizenaars. Hij ontdekte dat de tweeduizend jaar oude traditie nog altijd voortleeft en dat er tientalleen monniken en nonnen mediteren. Hij schreef er de klassieker Road to Heaven over. In de documentaire Hermits van He Shiping, Fu Peng en Zhou Chengyu keert Porter terug naar deze verborgen wereld en heeft hij inspirerende gesprekken met de heremieten.

GOLDEN KINGDOM

Fascinerende speelfilmdebuut van regisseur Brian Perkins over vier jonge boeddhistische monniken in Myanmar. Als hun abt onverwacht moet vetrekken, blijven ze alleen achter in hun afgelegen klooster. Ze hebben nooit geleerd voor zichzelf en voelen zich angstig en bedreigd door schokkende gebeurtenissen en spookachtige verschijnselen. Maar dan neemt de moedigste van de vier zijn verantwoordelijkheid.

LAWRENCE FERLINGHETTI, A REBIRTH OF WONDER

Documentaire van Christopher Felver over de legendarische uitgever die vele literaire carrières lanceerde en een centrale rol vervulde in de Beat Movement. Ferlinghetti publiceerde onder meer Allen Ginsbergs Howl, William S. Burroughs’ Naked Lunch en Jack Kerouacs On the Road. De City Light Bookstore van Ferlinghetti stond voor literaire vrijheid en sociale verandering en is een icoon van de Amerikaanse literatuur.

ON THE ROAD

Regisseur Lee Chang-jae kreeg bij hoge uitzondering toestemming driehonderd

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK