Broedseizoen gestart in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De natuur ontwaakt alweer uit haar winterslaap. Ook in de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland bouwen veel vogels de komende maanden hun nest en zingen de mannetjes het hoogste lied om een vrouwtje te verleiden. Het broedseizoen is weer begonnen! Om bezoekers nog extra te attenderen echt op de paden en wegen te blijven, hangen gedurende het broedseizoen bij drukke entrees fraaie spandoeken met daarop de slogan: Blijf jij op het pad? Dan blijf ik op mijn nest. Samen zorgen we ervoor dat het Nationaal Park een veilige broedplek is, waar de dieren ongestoord hun jongen kunnen krijgen en grootbrengen.

 

Nu het voorjaar is begonnen, trekken steeds meer mensen de natuur in om hiervan te genieten. Sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers van het Nationaal Park is sterk toegenomen. ‘We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden voor een frisse neus, maar merken ook dat een gebrek aan kennis en bewustzijn leidt tot schade aan onze mooie natuur en dit baart ons grote zorgen. Om bezoekers te informeren over het broedseizoen, zijn we de campagne “Blijf jij op het pad? Dan blijf ik op mijn nest” gestart, vertelt Gwen Pellinkhof, Coördinator Communicatie en Educatie van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De komende maanden hangen bij drukke entrees spandoeken met daarop deze slogan.

 

Als broedvogels voortdurend gestoord worden door bezoekers die van de paden en wegen afgaan, kunnen zij het Nationaal Park als een onveilige broedplaats ervaren en kunnen zij er zelfs voor kiezen hier niet meer te gaan broeden. Met als gevolg dat de vogels wegtrekken uit het Nationaal Park en het lange tijd kan duren voordat zij weer terugkomen, àls zij al besluiten terug te keren. Daarom een nog dringender verzoek aan alle bezoekers om zich aan de regels te houden en op de wegen en paden te blijven’, vervolgt Pellinkhof.

Op de paden blijven is niet alleen van belang voor broedvogels, ook andere dieren zoals konijnen, reeën, hagedissen en hazen krijgen in het voorjaar jongen en hebben rust en ruimte nodig. Er zullen ook een aantal paden worden afgesloten waaronder het Wisentenpad. Vanaf het uitkijkpunt aan de rand van het gebied kun je overigens ook heel goed koniks, Schotse hooglanders en wisenten spotten. Kijk voor de meest actuele informatie op onze website. https://www.np-zuidkennemerland.nl.

 

Honden aan de lijn
Honden kunnen erge stress veroorzaken bij de broedende dieren, zeker in de broedtijd. Daarom is het belangrijk honden alleen mee te nemen naar de gebieden waar dit is toegestaan.

 

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Het is een aantrekkelijk en gevarieerd natuurgebied met duinen, bossen en landgoederen, gelegen aan de Noord-Hollandse kust tussen Zandvoort en Velsen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK