Dag van het Nationaal Park: beleef de parken online!

Op 24 mei vindt de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats, een dag die door veel Europese parken wordt gevierd. Uiteraard doen we dat door omstandigheden dit jaar online, maar dat maakt het thema van dit jaar misschien wel extra actueel: dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid.

 

Natuur doet je goed

De Nationale Parken hebben een belangrijke missie om mensen met de natuur te verbinden. Parken beschermen niet alleen onze waardevolle natuur, ze leveren ook positieve gezondheidsresultaten op. Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid, en in een Europa dat steeds meer verstedelijkt moeten we kansen creëren voor burgers om het buitenleven te verkennen. Positief contact met de natuur heeft bewezen welzijn te creëren en een actieve levensstijl te bevorderen.

 

Beleef de parken online

Vanwege de bijzondere situatie waarin we momenteel leven, vieren we dit jaar de Dag van het Nationaal Park online. Het organiseren van evenementen ter plaatse is moeilijk zoals bekend, maar we kunnen mensen nog steeds opwinden, informeren en herinneren aan de waarde van hun parken in een digitaal jasje! Voor deze gelegenheid hebben we de hashtag #ParksForHealth en #NatuurdoetjeGoed gemaakt. Om Nederland beter bekend te maken met de Nationale Parken en toch de bijzondere natuur van de Nationale Parken te laten beleven tijdens de Dag van het Nationaal Park 2020 organiseren we vanaf vrijdag 22 mei om 12:00 uur:

  • Een Digitale (vlog) tour met de Boswachter door elk Nationaal Park – het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga daarom digitaal op pad met één van onze Nationale Park gidsen of boswachters en geniet van het park en de natuur met een digitale natuurexcursie! Vanuit huis genieten mensen van elke Nationaal Park. Een voordeel aan online: binnen een paar seconden ben je van de Veluwe op de Waddeneilanden.
  • De Nationale Parken Quiz – We laten Nederland kennismaken met de bijzondere en unieke natuur van de Nationale Parken. Onder het mom van “wat weet jij van de Nationale Parken…” hebben we voor deze dag een speciale quiz gemaakt. Zo beleven mensen vanuit huis de Nationale Parken en leren ze de leukste dingen over deze bijzondere natuurgebieden

Een overzicht van alle excursies is vanaf 22 mei beschikbaar op de website van IVN Natuureducatie. Natuurlijk zijn de excursies van Zuid-Kennemerland en Duinen van Texel ook te vinden via hun eigen websites en social media kanalen met #natuurdoetjegoed.

 

Topnatuurgebieden

De Nationale Parken zijn het kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland, onze topnatuurgebieden, met topbelevingen, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Nederland heeft 21 Nationale Parken. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen. Nationaal Park Duinen van Texel kenmerkt zich door de vele verschillende soorten gebieden, de zilte kwelders en de echte duisternis. Zuid-Kennemerland kenmerkt zich door de grote grazers en bloemrijke duingraslanden.

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Duinen van Texel

Digitale excursies vanaf 22 mei

Nationale Parken quiz vanaf 22 mei online

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK