Deftige dieren in Kasteel Amerongen

Tot 1 december is het elke dag dierendag op Kasteel Amerongen! Want in de themarondleiding ‘Deftige Dieren’ staan de honden, paarden, poezen en alle andere dieren die ooit op de ‘Hoge Heerlijckheid’ woonden centraal.
 
Verrassende rondleiding
Met deze tentoonstelling en speciale rondleiding laat Kasteel Amerongen zien hoe de vroegere kasteelbewoners zich verhielden tot de dierenwereld. Welke dieren leefden in en rond het Huys en hoe gingen de adellijke bewoners hiermee om? Aan de hand van kunst, voorwerpen en documenten vertelt de tentoonstelling het verhaal van het ‘standsverschil’ tussen de nette dieren ‘upstairs’ en de eetbare (en plaag-) dieren ‘downstairs’. Deftige dieren is een expositie over hooggeboren honden, nobele paarden en poezen met een stijve bovenlip.
 
 
 
 
Maak kennis met alle adellijke huisdieren
Tijdens de rondleiding maakt u kennis met de huisdieren van de graven en gravinnen Van Reede en Van Aldenburg Bentinck en leert u alles over adellijke voorrechten en tradities, zoals de jacht en het houden van duiven en konijnen. Zelfs de beestjes die een dagelijkse plaag vormden voor de bewoners (en het huidige museum), zoals muizen, vlooien en luizen worden niet overgeslagen.
 
Dierenbeschermer Gravin Elisabeth von Ilsemann Aldenburg Bentinck
Een speciale plek is ingeruimd voor Gravin Elisabeth von Ilsemann Aldenburg Bentinck (1893 – 1971), de laatste bewoonster van het ‘Huys’ en een dierenbeschermer van het eerste uur. Uit de wijde omgeving brachten mensen zwerfdieren naar het kasteel, waar de gravin ze een veilig onderkomen bood. De vele kattenluikjes in ‘het Huys’ zijn nog altijd zichtbaar.
 
Randprogrammering
Rondom het thema Deftige Dieren worden er allerlei activiteiten geprogrammeerd. Zo staat er al een lezing in samenwerking met de Koninklijke Hondenbescherming gepland op 20 juni (klik hier voor meer informatie). In de zomer staan er nog meer lezingen, kinderactiviteiten en zelfs een speciale hondenwandeling op het programma. De hele randprogrammering wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK