Haarlemse Opera: De Liefdebeurs

De Liefdebeurs is een opera gebaseerd op de Haarlemse uitvaartverzekeringsmaatschappij  De Onderlinge van 1719, ook genoemd De Vrijwillige Liefdebeurs. Met precies 300-jaar is hij oudste  van Nederland maar nog steeds springlevend.

 

Eenvoudige mensen kregen 300 jaar geleden geen eervolle begrafenis wanneer ze door de Dood werden gehaald. Een kuil buiten de Haarlemse stadsmuren wachtte hen. Een groep burgers trok zich dit aan en richtte de  “Begrafenisbos De Vrijwillige Liefdebeurs” op. De leden konden sparen voor hun uitvaart en brachten iedere zondagmorgen, na de kerkgang, een stuiver naar het kantoor. Dit is eeuwen lang zo gegaan. De maatschappij werd bestuurd door zo’n 15 Haarlemmers die als vrijwilliger het werk deden. Zij hielden kantoor op vrijdagavond waarna steevast nog enige tijd het oude kaartspel skat werd gespeeld onder het genot van een glas. Na de financiële crisis in 2008 werd De Onderlinge ondanks een solide financiële positie in haar bestaan bedreigd door alle maatregelen die de toezichthouders invoerden. Maar men  wist overeind te blijven dankzij de komst van een formeel bestuur.

De Haarlemse Opera staat garant voor een muzikaal hoogstaande, boeiende avond. De muziek komt uit bestaand klassiek repertoire.  Daarnaast is zijn er ook nieuwe muziek en filmfragmenten. De broeders van de Onderlinge staan centraal, vertolkt door het bekende ensemble Frommermann, met als gast bariton Frans Fiselier. Daarnaast zijn er diverse andere professionele solisten en -musici van het begeleidend ensemble en een projektkoor. Muzikale leiding Andrew Wise, tekst, samenstelling en regie Albert Bonnema.

 

Voor alle info www.haarlemseopera.nl

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK