Laboratorium Rembrandt in Museum Het Rembrandthuis

Een interactieve tentoonstelling over recente en lopende onderzoeken naar Rembrandts kunst in Museum Het Rembrandthuis.

 

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten worden blootgelegd over diverse schilderijen van Rembrandt, vondsten uit zijn beerput en zijn prenten en tekeningen. In de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld zullen bezoekers in de schoenen stappen van de wetenschappers. Denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren op de plek waar Rembrandt zijn kunstwerken bijna 400 jaar geleden maakte.

 

De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door onderzoekers aan de nieuwste methoden onderworpen, waaronder Macro X-Ray Fluorescentie, kortweg macro-XRF. Hiermee kunnen we ín de verf van Rembrandts schilderijen kijken en onder andere veranderingen die tijdens het schilderen zijn gedaan in kaart brengen. Maar ook pigmenten, waarvan niet bekend was dat Rembrandt deze gebruikte, zijn zo gevonden. Sinds kort worden ook zijn tekeningen met deze methode onderzocht, om vast te stellen welke inkten hij gebruikte.

 

‘We ontrafelen steeds meer geheimen omtrent Rembrandts techniek en komen daarmee steeds dichter bij de kunstenaar. Dankzij hedendaagse technologie zie je nu welke keuzes hij gaandeweg het maken van een schilderij, prent of tekening maakte, en wat hij soms weer veranderde. Een tentoonstelling  over dit onderwerp is nergens beter op zijn plaats dan in het huis waar Rembrandt zijn meesterwerken maakte. De samenwerking tussen verschillende disciplines – kunsthistorici, historici, chemici en it-ers is fascinerend om te zien. In Laboratorium Rembrandt leer je de onderzoekers kennen die deze onderzoeken doen en kijk je mee over hun schouder.’

Leonore van Sloten, conservator Museum Het Rembrandthuis

 

Deze interactieve tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 6 jaar, dankzij de speciale Rembrandt Junior Lab-route – kunst meets wetenschap.

 

Rembrandt Junior Lab-route: speciaal voor kleine ontdekkers

In deze tentoonstelling kijk je niet alleen met je ogen, maar ook met je handen! Elke jonge bezoeker vanaf 6 jaar krijgt bij binnenkomst in het museum een speciaal clipboard mee met een onderzoekskit. Aan de hand van vragen en opdrachten ga je zelf op onderzoek uit in de tentoonstelling. Op 12 plekken vind je een logo met ‘Rembrandt Junior Lab’, waarbij er iets te doen, kijken of leren is.

 

 

Zo vind je bij het onderdeel over Rembrandts etsen de vraag: ‘Is deze ets door Rembrandt gemaakt?’ Je speurt digitaal door verschillende watermerken om uit te vinden of er een match is met het watermerk dat je voor je ziet. Zo ontdek je uit welk jaar het papier komt, en of hierop dus door Rembrandt kan zijn gedrukt. Bij het onderdeel over Rembrandts tekeningen kun je met ganzenveren op een magic drawing board tekenen: hoeveel verschillende lijndiktes zijn er mogelijk? Ook kun je met behulp van UV-licht zien ‘wat wij over het hoofd zien’: ontdek wat je niet met het blote oog op een tekening kunt zien, maar wat er wel zit!

 

De tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld is tot en met 16 februari 2020 te zien in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »