Molens openen weer hun deuren voor publiek en meelverkoop vanaf 1 juni

Vanaf maandag 1 juni a.s. zijn veel molens in ons land weer te bezoeken, nu de maatregelen door de Rijksoverheid worden versoepeld. Op molens zullen maatregelen getroffen worden om de veiligheid en gezondheid van vrijwilligers en bezoekers te waarborgen. Ook veel molenwinkels zullen(vanaf) dit weekend weer openen of breiden hun openingstijden uit. Molenaars zijn blij dat ze weer kunnen draaien en malen voor het publiek.

 

 

Openstelling
Directeur Nicole Bakker van de landelijke molenvereniging De Hollandsche Molen: ‘We zijn verheugd dat molens weer in beperkte mate publiek kunnen ontvangen. Dat is een signaal dat het langzaam aan weer de goede kant opgaat’. Toch blijft waakzaamheid geboden. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld en worden er maatregelen getroffen onder meer om de 1,5 meter afstand en hygiëne te waarborgen. De vereniging heeft zich hier samen met Het Gilde van Vrijwillig Molenaars (GVM) en het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) hard voor gemaakt. De richtlijnen zijn gedeeld met alle molenorganisaties en de aangesloten leden. ‘Het is belangrijk dat de richtlijnen gevolgd worden, we hebben er alle vertrouwen in dat dit goed gaat en kijken er naar uit dat het publiek weer kan genieten van de molens.’ De richtlijnen en FAQ’s zijn vermeld op: https://www.molens.nl/vragen-corona-crisis/

 

Meelverkoop
De afgelopen periode heeft de meelverkoop bij ambachtelijke korenmolen een grote opleving beleefd. Veel (beroepsmatige) korenmolenaars hebben met de nodige maatregelen intensief doorgedraaid om aan de vraag naar meel te kunnen voldoen, toen de voorraden in supermarkten onvoldoende waren.
Nicole Bakker: ‘We hebben gezien dat deze inzet van de molenaars enorm gewaardeerd wordt door het publiek en hopen dat deze ontwikkeling zich doorzet. En de klant de weg naar de molen blijvend weet te vinden voor kwaliteitsmeel met een goed en eerlijk verhaal (te herkennen aan het AKG) logo. Dat zou een prachtige erkenning zijn voor het ambacht molenaar.’

 

Veel producerende- en verkopende molens zijn aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde. Een overzicht van de bij het AKG aangesloten korenmolens is te vinden op www.molenaarsgilde.nl/molen-in-de-buurt.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK