Nationaal Park Zuid-Kennemerland lanceert zwerfaval bingokaart

Zwerfafval is een groot probleem. Ook binnen Nationaal Park Zuid-Kennemerland neemt de hoeveelheid zwerfafval sinds de coronacrisis verder toe. Daarom heeft het Nationaal Park de unieke ‘Nationaal Park Zuid-Kennemerland zwerfafval bingokaart’ ontwikkeld. Met deze gratis te downloaden kaart in de hand kunnen bezoekers op zoek gaan naar 16 soorten zwerfafval. Hiermee creëren we bewustzijn voor de afvalproblematiek in onze natuurgebieden. Daarnaast vragen we bezoekers het afval dat ze vinden, mee te nemen en in de afvalbak te gooien. Zo houden we het Nationaal Park samen schoon en veilig voor de planten en dieren die er leven. Maak van je ommetje een echt opruim-ommetje!

 

Sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers in de natuur sterk toegenomen en daarmee ook het aantal rondzwervende mondkapjes. ‘We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden voor een frisse neus, maar merken ook dat de hoeveelheid zwerfafval in het Nationaal Park sterk is toegenomen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling waar we bezoekers door middel van de bingokaart bewust van willen maken’, vertelt boswachter Walter Oosterom (Nationaal Park Zuid-Kennemerland/ PWN).

 

 

Zwerfafval bingokaart

Via onze website in deze unieke Bingokaart te gratis te downloaden (www.np-zuidkennemerland.nl). Op de zwerfafval bingokaart staan 16 veel voorkomende afvalproducten, waaronder de bananenschil. ‘Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een bananenschil of de schillen van citrusvruchten ook afval zijn. Ondanks dat het biologisch afbreekbaar is, duurt het wel een jaar voordat een bananenschil verteerd is. Daarnaast is het een uitheemse soort die van nature niet in het Nationaal Park voor komt’, vertelt Oosterom. ‘Met de bingokaart sluiten we aan bij de Landelijke Opschoondag van zaterdag 20 maart. Zwerfafval opruimen is natuurlijk geen eenmalige actie, maar gaat het hele jaar door. De kaart kan natuurlijk al gebruikt worden zodra men de voordeur uitgaat, want zwerfafval vind je overal! ’, vervolgt Walter. Bij het Duincafé kun je zelfs afvalgrijpers lenen om mee het Park in te nemen.

 

Meer prullenbakken plaatsen is niet de oplossing

Het is een bewuste keuze dat er in het Nationaal Park weinig prullenbakken staan. De ervaring leert dat hoe meer prullenbakken er staan, des te meer afval bezoekers meenemen naar een gebied. Er ontstaat zwerfafval doordat prullenbakken vol raken en mensen hun afval naast de bak gooien. Ook dieren duiken graag de prullenbak in op zoek naar een lekker hapje. Ze trekken het vuil uit de bakken of scheuren zakken open. Hierdoor waait het afval alle kanten op en verspreidt het zich door het Nationaal Park. Daarom het verzoek aan alle bezoekers om hun afval alleen in een vuilnisbak te doen als er nog plaats is en anders op zoek te gaan naar een ander bak. ’, aldus Walter.

 

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Het is een aantrekkelijk en gevarieerd natuurgebied met duinen, bossen en landgoederen, gelegen aan de Noord-Hollandse kust tussen Zandvoort en Velsen.

Het Nationaal Park is een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN en particuliere eigenaren, IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. Gezamenlijk werken alle partners in het park aan het voortbestaan van een natuurgebied van grote internationale klasse.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK