Zweden: rust, stilte en veel ruimte

UITMAG.NL ging op zoek naar reistips in Zweden. Het werd een roadtrip van Haarlem via Duitsland, Kopenhagen omhoog langs de oostkust via Stockholm naar ons meest noordelijke punt, het prachtige Norrtälje.

 

UITMAG.NL reed meer dan 3000 km in twee weken, met vier hotels en drie huisjes als tussenstop. Het was wat veel in korte tijd, maar over het algemeen goed te doen. Let bij het oversteken van Denemarken naar Zweden goed op dat je niet opeens in de rij staat om met je auto in de ferry te gaan. Google Maps geeft dit vreemd genoeg niet aan. Een betere route is om de vrij nieuwe brug van Denemarken naar Zweden te nemen.  De kust van de Oostzee is anders dan onze Noordzee. Geen wijdse stranden met zacht zand en eb en vloed, de vele archipels en eilandjes breken de zee en veranderen het in stille strakke wateren die eerder aan een meer doen denken. De prachtige bossen lopen helemaal tot aan de kustlijn. En in plaats van meeuwen houden eekhoorntjes en veel verschillende soorten vogels je gezelschap.

De sauna komt oorspronkelijk uit Zweden. Je vindt ze dan ook in alle soorten en maten in de hotels en vakantieparken.  De Zweden kwamen wat afstandelijk op ons over, hun karakter lijkt op het land zelf: er wonen slechts 10 miljoen mensen in het wijdse grote Zweden, dus de afstanden zijn groot. Maar ondanks dat wat koele en gereserveerde karakter zijn ze wel vriendelijk en behulpzaam als je ze wat vraagt. Er is ruimte genoeg, zelfs in de prachtige stad Stockholm. De veelal wijds liggende huizen in Stockholm zijn in frisse en verschillende kleuren geschilderd. Nieuwbouw en prachtige oude gebouwen vind je er door elkaar. Ga topkwaliteit oesters eten in een van de elegante en deftige monumentale hotels als ook in de wat meer volkse tentjes aan de haven, waar je voor een lage prijs in een rondvaartboot stapt voor een tour langs de eilanden, scheren en rotsen die zich tot 80 km ten oosten van de stad tot aan de Oostzee uitstrekken.

 

The best of UITMAG.NL roadtrip

Hotel & Restaurant Alte Schule – Siek Duitsland 

Clarion Hotel Sign – Stockholm 

Marholmen Stugby Norrtälje – Zweden 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK