10 proeflokalen en brouwerijen voor Internationale Bierdag

Nederland heeft een mooie stempel gezet in de bierwereld, natuurlijk wereldwijd bekend door Heineken. Maar de laatste jaren neemt de populariteit van speciaalbiertjes een sprint. Tussen 2007 en 2017 is het aantal bierbrouwerijen in Nederland verviervoudigd, telt het cbs.In welke stad je ook bent, het enige wat je hoeft te doen is een kijkje nemen op de terrassen of van bar tot bar gaan om tezien dat de bierwereld in Nederland leeft. Dit wordt bevestigd door de consumptiecijfers, die aangeven dat de gemiddelde Nederlander bijna 83 liter per jaar drinkt! En zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een goed biertje, vooral in de zomer als het warm is. Daarom is 2 augustus een speciale datum op de kalender van elke bierliefhebber; het is de dag waarop wereldwijd een hulde wordt gebracht aan de populaire en verfrissende drank op basis van mout en hop. Om je te helpen met het vieren van deze welverdiende dag, heeft Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, in de 38 grootste steden van Nederland onderzocht wat de beste proeflokalen en brouwerijen zijn waar je zo’n voortreffelijk ambachtelijk biertje kan uitproberen. We hebben gebruik gemaakt van Google’s database om je mee te nemen op een bierroute langs de beste bier-proeflokalenvan het land. Wil je meedoen?

 

Route langs de 10 beste ambachtelijke bier bars, volgens Google [min. 300 beoordelingen]

(1) We beginnen onze route op de Ceintuurbaan in Amsterdam waar 42 tapkranen op je staan te wachten. Het best beoordeelde proeflokaal Foeders(gemiddeld 4,8 – 346 beoordelingen) sluit na ieder leeg fust een totaal nieuw biertje aan. Zo krijg je bij ieder bezoek weer een nieuwe verrassing voorgeschoteld. Bier specialist Yuri laat je kennis maken met al het moois wat de nationale en internationale bierwereld te bieden heeft.Het zijn bij Foeders de vaste bezoekers en buurtbewoners die heerlijk van hun speciaal biertje genieten.

(2) We blijven in Amsterdam voor onze tweede stop op de Herengracht. Een bar met houten wanden, gezellige hoekjes en enorme krijtborden waar je jouw favoriet kan uitzoeken. Bij Proeflokaal Arendsnest (gemiddeld 4,7 – 2.045 beoordelingen) schenken ze al 15 jaar alleen brouwsels van Nederlandse bodem. Met meer dan 400 brouwerijen uit Nederland zit je hier dus nog wel even aan de bar. Naast bier kan je hier ook een Nederlands jenevertje, whiskey of cider uitproberen. Ben je met een grote groep? Dan wil je je misschien laten adviseren tijdens een bierproeverij!

(3) In de Raamsteeg kan jeCafé Gollem – Raamsteeg (gemiddeld 4,7 – 911 beoordelingen)niet voorbij lopen. Deze derde bier topper op onze route is een begrip, met maarliefst 6 locaties in de stad. Hier krijg je Belgische, Nederlandse en andere internationale speciaal biertjes in het bijpassende glas getapt. Voor erbij een heerlijk authentiek worst- of kaasplankje!

(4) Voor de nummer 4 nemen we de trein naar Utrecht. Waar brouwerij en bar onder één dak samenkomen op de Europalaan. Alleen al voor de toffe designs van de etiketten en blikjes is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Brewpub de Kromme Haring (gemiddeld 4,7 –  348 beoordelingen). Hier vind je 12 eigen brouwsels op de tap. Met 20 jaar brouw-ervaring kan je ervan uitgaan dat je iedere keer weer een geweldige smaakexplosie beleefd. Het assortiment wordt daarnaast ook nog aangevuld met Nederlands en internationaal bier. Om de honger te stillen kan je borrelplankjes bestellen en genieten van swingende deuntjes! Ze zijn nog even op vakantie tot 7 augustus, maar daarna kan je hier weer volle bak terecht!

(5) We gaan weer terug naar Amsterdam. Een brouwerij met een Hollandser plaatje vind je nergens anders dan aan de Funenkade in Amsterdam. Sinds 1985 wordt hier het karakteristieke Amsterdamse speciaal bier gebrouwen. Bij Brouwerij ‘t IJ (gemiddeld 4,6 – 4.939 beoordelingen) kan je genieten van typische Amsterdamse hapjes onder het genot van een fris getapt biertje. Wil je nou meer weten over het brouwproces in combinatie met de mooie molen? Je kan van vrijdag tot zondag een rondleiding volgen om 15.30 uur, inschrijven kan aan de bar. Een gezellig gemengd publiek met allemaal 1 wens, van een heerlijk biertje genieten. De brouwerij is ook via het water te bereiken! Perfect voor een nazomer avond.

(6)Heb je wel is een Amerikaans craft biertje geprobeerd? Dan moet je zeker langs bij deBeerTemple (gemiddeld 4,6 – 1.969 beoordelingen) aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Dé Amerikaanse bierbar van Amsterdam met 35 tapkranen en ruim 200 flessen in het assortiment. Je kan buiten op het terras neerstrijken of binnen op de rode leren banken neerploffen. De eigenaar heeft meerdere biercafés in Amsterdam, waaronder ook onze nummer twee.

(7) Onze zevende bier topper op onze route is Bierproeflokaal In de Wildeman (gemiddeld 4,6 – 1.174 beoordelingen). Een prachtig klassiek bierlokaal zonder muziek. Op de Kloksteeg kan je dus in alle rust genieten van 18 soorten bier op de tap. Is dit je nog niet genoeg? Op fles is er keuze uit 250 soorten uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en natuurlijk België. De collectie wisselt constant, dus laat je heerlijk verrassen of spiek alvast even op de website.

(8) We steken dwars door de stad door naar Café Gollem de Pijp (gemiddeld 4,6 – 742 beoordelingen), het broertje van de nummer zes aan de Daniël Stalpertstraatis als 8ste bier topper geëindigd. De boel is net verbouwd en begin augustus kan je hier weer genieten van vers getapt brouwsel. Naast het gezellige personeel kan je hier ook pubquizzen, houd de website en verschillende locaties in de gaten! (9) We verlaten Amsterdam nu echt voor de laatste twee bier toppers die je niet wil missen. Bij Block & Barrels (gemiddeld 4,6 – 668 beoordelingen)in Groningendraait het allemaal om een goed stuk vlees in combinatie met een goed biertje. Ze werken hier samen met boer en slager uit de omgeving, zodat duurzaamheid hoog op het lijstje staat. Een stoer concept, maar laat je als vrouw er niet door afschrikken, ze hebben ook aan de desserts gedacht! Er staan hier meer dan vijftig soorten bier op de kaart, lekker divers, van regionaal tot internationale en kleine tot grotere brouwerijen. Binnenkort opent een nieuwe zaak, daar hebben ze zelfs een eigen Bier-vendingmachine laten ontwikkelen, een van de eerste in Nederland!

(10)We sluiten onze biertour met een knaller af, en wel in Haarlem. Uiltje Bar (gemiddeld 4,6 – 633 beoordelingen)is het bier mekka waar de 30 craft biertjes uit eigen brouwerij samenkomen, vergezeld door 120 soorten op fles en 20 verschillende soorten kaasjes. Een brouwerij met een team dat alleen maar over bier kan dromen. Ze nemen je graag mee voor een rondleiding om meer te weten te komen over de wondere wereld van BIER en hun liefde ervoor. Hier zijn niet alleen de biertjes genieten, maar ook de designs van de blikjes en flesjes. Tja, het oog wil ook wat.

 

 

 Onderzoeksmethode

Er is een lijst samengesteld van de 38 grootste steden in Nederland met meer dan 75.000 inwoners. Voor elke stad is in de Google-database gezocht (juli 2019) naar brouwerijen en ambachtelijke biercafés. Om de betrouwbaarheid van de beoordelingen te garanderen, is een rangschikking van de best beoordeelde plaatsen opgesteld, waarbij alleen rekening is gehouden met 300 of meer beoordelingen.

 

Over Holidu

Holidu is dé zoekmachine voor vakantiehuizenwereldwijd. Holidu vergelijkt miljoenen vakantiehuizen op honderden websites met behulp van beeldherkenningstechnologie om altijd de goedkoopste prijs te vinden. Hierdoor kunnen reizigers tot 55% besparen op hetzelfde vakantiehuis, voor dezelfde periode. Holidu is zowel met nationale en internationale awards bekroond, meer informatie vind je op www.holidu.nl.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »