De belofte van een chefkok

“Ik word de beste kok van Nederland”, belooft Dennis Huwaë op zijn vijftiende aan zijn vader. Een paar jaar later overlijdt zijn vader aan een hartstilstand. Voor de Hartstichting kookt de chefkok nu, samen met vijf andere sterrenchefs, een vijf-gangendiner om thuis te laten bezorgen.
 
Dennis Huwaë (35) is chef en mede-eigenaar van de restaurants Daalder en Edel by Dennis in Amsterdam. De passie voor eten zat er bij Dennis al vroeg in. “Ik kom uit een Molukse familie, bij ons is eten belangrijk. Op mijn vijftiende begon ik aan de opleiding Consumptieve Techniek. Daar leerde ik koken, bakken en serveren. Ik vond het meteen leuk. Tegen mijn vader zei ik ‘ik word de beste kok van Nederland’.”
 
 
Perfectionist
Dennis omschrijft zichzelf als een perfectionist, alles moet kloppen. “Vroeger zeiden we wel eens ‘we werken van negen tot vijf’. Dat was dan wel van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s nachts, bijna de klok rond. Eigenlijk niet vol te houden. Ik heb heel vaak gedacht ‘ik stop ermee’, maar dat kon niet, vanwege de belofte aan mijn vader.”
Die belofte loopt als een rode draad door zijn leven. “Ik was nog maar net aan mijn opleiding begonnen, toen ik een telefoontje kreeg van mijn oom. Op onze familiedag had mijn vader een hartstilstand gehad tijdens een spelletje badminton. Er is geprobeerd om hem te reanimeren, maar dat heeft hem niet kunnen redden. Hij werd veertig jaar.”
 
Zelfstandig worden
Dennis en zijn zusje moesten daarna snel zelfstandig worden. Het is nu twintig jaar geleden, pas sinds kort kan hij er over praten. “Mijn vader heeft me opgevoed vanuit het standpunt ‘een man een man, een woord een woord’. Ik voelde heel sterk dat ik mijn belofte aan hem moest waarmaken, dat was best zwaar.”
“Op mijn dertigste verjaardag zei één van mijn ooms ‘nu is het genoeg, je hebt je vader al lang laten zien dat je het kunt, je moet nu je eigen leven gaan leiden’. Dat is het moment geweest dat ik iets voor mezelf wilde beginnen. Een eigen bedrijf, waarin ik zelf bepaal hoe ik het wil en daar ook de credits voor krijg.”
 
Leven vanuit het hart
Alles wat Dennis doet, doet hij vanuit zijn hart. “Dingen moeten goed voelen, ik wil ergens blij van worden. Daar wil ik anderen in meenemen. Ik ben heel zorgzaam, voor mijn vrouw en kinderen, mijn moeder, mijn opa en oma. Ik ben een familiemens.”
Dat familiegevoel heeft Dennis ook in zijn werk. “Met het hele team geven we de gasten een belevenis. Een mooi opgemaakt bord, goede gerechten, maar ook een sfeervolle plek en fijne muziek. Die perfectie, zo ben ik, dat gaat er niet meer uit.”
 
Gezond leven
Door wat er met Dennis’ vader is gebeurd, let hij zelf op zijn gezondheid. Hij traint dagelijks en loopt lange afstanden hard. “Elk jaar laat ik een check-up doen, zoals cholesterol prikken en bloeddruk meten. Ik ben dan altijd weer zenuwachtig voor de uitslag, maar ik vind het fijn dat er naar gekeken wordt.”
 
Bijdragen
“Toen ik benaderd werd om mee te doen aan dit hartendiner voor de Hartstichting, heb gelijk ja gezegd. Twee keer per jaar doe ik iets voor een goed doel. Ik vind het belangrijk dat mensen voor elkaar zorgen. Deze actie is echt uniek. Waar kun je een verrassingsdiner bestellen dat is samengesteld door zes chef-koks? Het is heel gaaf om dit met de top van de horeca te doen.”
“Het liefst zou ik wel duizend couverts willen verkopen, om duizend mensen te laten genieten en blij te maken. En natuurlijk veel geld op te halen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten.”
 
Iedereen kan mee eten
Het Hartendiner is een verrassingsdiner, maar Dennis licht al een tipje van de sluier op. “Een van de gangen is een Langoustine met salade van voorjaarsgroenten, fruit en kaviaar. Verder zeg ik niks, laat je verrassen.”
De vijf-gangendiners worden bereid en thuisbezorgd op 17 en 18 juli, en zijn door iedereen te bestellen. De andere chefkoks die er aan meewerken zijn Jonnie Boer, Erik van Loo, Edwin Vinke, Marcel van der Kleijn en Peter Gast.
 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK