Haarlemse Mama Gaia in top 3 beste vegan restaurants

Plantaardig restaurant Mama Gaia in Haarlem is genomineerd voor een Vegan Award van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). De award voor beste vegan restaurant wordt jaarlijks uitgereikt om aandacht te vragen voor horecaondernemers die bewust kiezen voor een plantaardig menu. Zo ook Mama Gaia, die uitblinkt in de veganistische keuken en een serieuze systeemverandering in de horeca wil realiseren. Naast Mama Gaia zijn ook Kasvio (Utrecht) en Bij Albrecht (Eindhoven) genomineerd in de categorie beste vegan restaurant. Stemmen kan tot en met donderdag 28 juli via deze link. De winnaars van de 13e editie van de Vegan Awards worden op 3 september bekend gemaakt op de VeggieWorld-beurs in Houten.

 

Plantaardige revolutie in de horeca

Mama Gaia (‘Moeder Aarde’ in het Oudgrieks) is een missiegedreven restaurant waar iedereen – van vleeseter tot overtuigd veganist – hoogwaardig plantaardig kan ontbijten, lunchen of dineren. Op deze plek in het centrum van Haarlem wil het Mama Gaia team de plantaardige revolutie versnellen door te laten zien hoe leuk en vooral lekker een bewuste lifestyle kan zijn. Tjitske Reukers-Pijls, Manager van Mama Gaia: “We zijn enorm vereerd dat we, twee jaar na de opening van ons restaurant, al genomineerd zijn voor deze toonaangevende prijs. Een restaurant van deze omvang en in deze niche starten tijdens een pandemie is een uitdagende maar zeer waardevolle stap geweest. We doen het vol liefde en vanuit de overtuiging dat een plantaardig menu een belangrijke sleutel is om de klimaatcrisis effectief te lijf te gaan.” Volgens een studie van de Universiteit van Oxford is een veganistisch dieet de beste manier om de CO2-voetafdruk te beperken, met maar liefst 73%. Het recent verschenen IPCC-rapport van de Verenigde Naties toont onomstotelijk aan dat een plantaardige revolutie ook in de horecasector broodnodig is.

 

Naar een plantaardige toekomst

Restaurant Mama Gaia is onderdeel van Oceans, een duurzame hub in een monumentaal pand naast Haarlem CS die is ingericht op toekomstbestendig werken, eten en impact maken. Een aantal wapenfeiten:
  • Bij Mama Gaia werken 4 chefs die een volledig plantaardig ontbijt-, lunch- en diner bereiden met lokale seizoensproducten en zo verspillingsvrij mogelijk koken. Het menu wisselt maandelijks en is geïnspireerd op de Aziatische keuken.
  • De duurzame hub Oceans (co-working) draait om het inspireren van ondernemers en teams om onderdeel te worden van een beweging die groter is dan zijzelf, zodat zij kunnen zorgen voor de bewuste keuzes, ideeën en oplossingen die de wereld vandaag nodig heeft. Het is mogelijk deel uit te maken van deze pionierende community door een vaste of flexwerkplek te huren en/of (eenmalig) vergaderruimtes te boeken. Een lidmaatschap geeft ook toegang tot vegan lunch in Mama Gaia.
  • In juni 2022 lanceerde de Mama Gaia Academy: een gratis online training die mensen met weinig tot geen ervaring in de horeca in zes weken klaarstoomt voor een baan in de keuken of bediening. Door de vegan keuken hierin centraal te stellen, probeert de Academy een serieuze systeemverandering in de horeca te stimuleren.

 

Foto © Janneke Kors

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK