VIJFHOEK SPECIAL

De gezellige Vijfhoek kenmerkt zich door de wirwar van nauwe, pittoreske straatjes, steegjes, gangetjes en hofjes. Hierdoor is er een buitengewone mooie mix ontstaan tussen bewoners, bedrijfjes, winkels en horeca. Gastvrije bewoners en ondernemers staan altijd klaar voor een gezellig praatje. De Haarlemse Vijfhoek is net zo geliefd als ooit de Jordaan in Amsterdam was voor mensen met geld die in het centrum van de grote stad willen wonen. Het resultaat: de volksbuurt is een kindvriendelijke ‘yuppenbuurt’ geworden. En in de Vijfhoek is er een komen en gaan onder de detaillisten. Kleine, leuke en originele winkeltjes doemen op, maar sommigen moeten alweer snel vertrekken, omdat de zaken niet allemaal zijn gaan lopen als men had verwacht. Voor de consument minder vervelend, want er is, daardoor altijd weer wat nieuws te vinden. Zo ook in de Vijfhoek. De ‘Jordaan van Haarlem’,  gelegen tussen de Stadsschouwburg en de Botermarkt. Waar je in alle rust kan verdwijnen, al wandelend door de mooie straatjes,  waar je kunt shoppen in inspirerende en originele winkels, waar je kunt borrelen met de bewoners van de buurt of heerlijk en origineel kunt lunchen of dineren. Waar het unieke Huiskamerfestival jaarlijks plaats vindt, behalve dit jaar. Café de Vijfhoek had problemen met terrasvergunning en vond dit een goede reden om het festival niet te organiseren dit jaar.

 

1. Melgers                                            plattegrond vijfhoek
2. Bruiningshofje
3. Friethuis
4. Bakken en Bikken
5. Brouwershofje
6. Kiekeboek
7. Ananda
8. Jan Monnikendam
9. Kapper Martin
10. Wol!
11. Café de Vijfhoek
12. Sillver Studio
13. Simon Levelt
14. Bea’s Dierenboetiek
15. Café Briljant
16. Schouwburg Haarlem
17. ’t Kantoor
18. De Wandelaar
19. Hofje zonder Zorgen
20. Hofje Guurtje de Waal
21. ’t Goede Uur

 

1. Melgers Wijn en Dranken

Melgers Logo

Voor goede dranken ga je in de Vijfhoek naar de Barrevoetstraat. Melgers is al sinds 1972 een begrip in Haarlem en heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in de verkoop van (exclusieve) dranken zoals speciaalbier, Whiskey, wijn, gin, jenevers, rum en nog veel meer. Het assortiment is zeer uitgebreid en het team van medewerkers staat voor u klaar om u te helpen bij de keuze van de juiste drank voor bij de juiste gelegenheid. Melgers gaat natuurlijk met haar tijd mee en biedt ook de mogelijkheid om online te bestellen. Bovendien kunt u er ook, buiten de reguliere openingstijden om, elke eerste en laatste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur terecht.

Melgers Wijn en Dranken, Barrevoetestraat 13-15, Haarlem www.melgers.nl

 

2. Bruiningshofje

bruiningshofje

Met z’n vier huizen en kleine binnentuin is het Bruiningshofje het kleinste hofje van Haarlem.

Het hofje is begin 17e eeuw door Jan Bruininck Gerritz gesticht. Het hofje is eigendom van de Doopsgezinde Gemeente. Het is gerenoveerd in 1936 en in 1978, waarbij in 1978 het aantal huizen afnam van 5 naar 4. De toegang ligt goed verscholen links tussen de terrassen en de overdekte fietsenstalling op de markt.

Bruiningshofje, 
Botermarkt 9


Zondags gesloten voor publiek.

 

3. Friethuis de Botermarkt, de plek waar ambacht en passie elkaar ontmoeten

FOTO FRIETHUIS BOTERMARKT

 

Friethuis de Botermarkt is de nieuwe aanwinst op het gezelligste horecaplein van Haarlem, de Botermarkt.

De aardappelen worden elke dag vers geschrapt, gesneden en voorgebakken. Ook wordt de Vlaamse Friet vers gesneden en ambachtelijke gebakken. Om een heerlijke smaak te garanderen wordt de friet gefrituurd in plantaardige olie.

Er is keuze uit meer dan 20 verschillende overheerlijke sausen, die grotendeels in eigen keuken worden bereid.  Proef de Truffelsaus, Sambalsaus, Citroensaus, Pindasaus, Whiskysaus of Knoflooksaus of één van de andere met passie bereidde sausen.

Friethuis de Botermarkt: Botermarkt 29, HAARLEM

Dagelijks geopend van 12:00 uur tot 18:00 uur

 

4. Bakken en Bikken

bakken en bikken

Sinds eind vorig jaar op de Botermarkt en daarmee is Haarlem een Franse bakker rijker. Bakken & Bikken maakt eerlijk brood met huisgemaakt zuurdesem dat zorgt voor een unieke – en
zeker geen zure! – smaak. Al het brood wordt in eigen bakkerij gemaakt, je kunt het zien vanuit de winkel. Het meeste brood wordt ‘op de vloer’ gebakken, zodat er een lekkere krokante dunne korst ontstaat.

Proef bijvoorbeeld eens het ambachtelijke Bikken Donker of Bikken Licht. Voor je echte Franse brood hoef je niet meer te wachten tot je volgende vakantie.

Bakken en Bikken
Botermarkt 14
Haarlem
T 023-5315145

 

5. Brouwershofje

RED. HOFJE Brouwershofje_Tuchthuisstraat

Het Brouwershofje is gelegen aan de Tuchthuisstraat nummer 8. Het hofje werd in 1457 gesticht door Jacob Huyge Roeperszoon en zijn zus Katrijntje Huyge Roepersdochter, een brouwersfamilie verbonden aan het Brouwersgilde. Het hofje werd door de familie Roeper overgedragen aan de regenten van het brouwersgilde. Het hofje omvatte 22 huisjes voor armlastige ongehuwde vrouwen die als ‘dienstmaagd’ voor brouwerijen gewerkt hadden. In 1576 brandde het hofje af bij de grote brand van Haarlem, maar in 1586 werd het hofje herbouwd op dezelfde plek. In 1811 kwam het hofje in handen van de stad Haarlem, die het eind jaren tachtig van de 20e eeuw overdeed aan een woningbouwvereniging. Bij de laatste restauratie – in de 20ste eeuw – werden de acht huisjes samengevoegd tot vier. In 1930 werden aan de straatkant aan de Tuchthuisstraat in de voorheen blinde muren acht ramen geplaatst. Tegenwoordig is de minimale leeftijd voor bewoners 55 jaar, er mogen nu zowel vrouwen, mannen als echtparen wonen. De woningen in het hofje worden nog steeds verhuurd als sociale-huurwoningen.

 

6. Kinderboekwinkel Kiekeboek

KiekeboekKiekeboek (2)

Kinderboekwinkel Kiekeboek is al 32 jaar te vinden in de Vijfhoek op Gierstraat 6. De kinderen die hun boeken hier 30 jaar geleden mochten uitkiezen, komen nu met hun eigen kinderen! Twee jaar geleden is de winkel overgenomen door Jessica Jongkind. Zij heeft ervoor gezorgd dat de winkel een frissere uitstraling heeft gekregen. De Kinderboekwinkel is er voor iedereen die een leuk, grappig of spannend kinderboek zoekt. Je vindt er boeken voor alle kinderen van o tot 18 jaar, van babyboekje tot Young Adult. Ook hebben we een kast met boeken over zwangerschap, geboorte en opvoeding. Dus niet alleen voor kinderen maar ook voor ouders! Onze medewerkers lezen heel veel, ze zijn dus echt op de hoogte van wat er in de winkel staat. Hierdoor zijn ze heel goed in het geven van advies. Voor elk kind en elke gelegenheid weten zij het juiste boek te vinden.

Kiekeboek organiseert regelmatig activiteiten zoals signeersessies, boekpresentaties, workshops en voorstellingen. Vaak gebeurt dit in samenwerking met de naastgelegen Soepkantine. Tijdens de Kinderboekenweek 2015 is er zelfs een echt Kiekeboek Lab op Gierstraat 10. Meer informatie hierover is te lezen in de kinderspecial van UITkrant Haarlem in deze editie.

Per 1 oktober heeft Kinderboekwinkel Kiekeboek ook een nieuw en eigentijds logo gekregen en  die nieuwe uitstraling zal eind dit jaar verder doorgevoerd worden op de website www.kiekeboek.nl.

Kinderboekwinkel Kiekeboek, Gierstraat 6 in Haarlem, www.kiekeboek.nl

 

7. Ananda in Gierstraat 8

Ananda

Lezing – Leef!

De twintigjarige Laura Maaskant weet dat ze nooit meer beter zal worden nadat geconstateerd is dat de kanker, die haar als vijftienjarige trof, ongeneeslijk terug is. Laura wijst behandelingen af en kiest voor kwaliteit van leven samen met haar vrienden, familie en haar werk. Niet het vechten voor genezing, maar het vechten voor persoonlijke groei staat centraal. Tijdens de lezing vertelt Laura over hoe ze zo optimaal mogelijk geniet van de tijd die haar nog gegeven is. Hoe ze elke dag intens beleeft. Hoe ze LEEFT!

Woensdag 14 oktober van 20:00- 22:00 uur:

Ananda Lezing  ‘Leef!’  door Laura Maaskant

Rosenstock-Huessy Huis, Hagestraat 10, Haarlem

Inloop vanaf 19:30 uur. Kaarten: €14,00 aan de deur.

Voorverkoop kaarten € 12,50. Verkrijgbaar bij Ananda Nieuwetijdswinkel, Gierstraat 8.

Meer info: www.ananda.nl

 

8. Feestspecialist  Jan Monnikendam

JAN MONNIKENDAM

En ook dit jaar zijn zij weer ruim gesorteerd in kleding, decoraties en accessoires voor elk feest dat het najaar ons gaat brengen. Heeft u een gezellig oktoberfeest, een Spooky Halloween feest, komt
Sinterklaas op visite en gaat u het jaar afsluiten met spetterend vuurwerk? Dan heeft u bij Jan Monnikendam keuze genoeg! Van de mooiste Tiroler klederdracht, tot de beste zombie schmink en van het ‘echte’ Sint kostuum tot het prachtigste vuurwerk.

Kortom: Jan Monnikendam biedt ouderwets goede service en wil u te allen tijden van dienst zijn om van uw party een nog groter feest te maken! Jan Monnikendam

Gedempte Raamgracht 1-9
Haarlem
T 023 531 4962
www.monnikendam.nl

 

9. Kapper Martin

kapper martin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapper Martin is een dames en heren kapper en werkt zonder afspraken.

Kapper Martin,

Gedempte Raamgracht 13 zw

2011 WE  Haarlem

tel: 023-5423565

martinmulder@casema.nl

10. WOL!

SAMSUNG CSC

WOL!  Gaat verhuizen

Wol is de kleine schatkamer van de Vijfhoek met de mooiste garens van over de hele wereld. Maar altijd met oog voor de natuur, de omgeving en de manier waarop ze gemaakt zijn.

Na 7 jaar Wilhelminastraat 51 gaat Wol! in november verhuizen naar de Barrevoetsstraat nummer 9.

Helaas kan niet alles worden meegenomen, dus geniet nu van een kortingsactie met wel 10 tot 50% korting op de voorraad!

Neem een kijkje in de oude en nieuwe winkel, waar behalve het uitgebreide assortiment veel wol onder fair trade valt en meestal ook biologisch geproduceerd is.

Oude adres: Wilhelminastraat 51, Nieuwe adres: Barrevoetsstraat 9, meer info: www.wol-online.nl

 

11. Café de Vijfhoek

vijfhoek

Café de Vijfhoek zit midden in de Vijfhoek in hartje Haarlem. Er gebeurt hier van alles. Van spontane piano-optredens tot jamsessies. Kom eens langs voor een lekkere kop koffie of geniet op het terras van het laatste zonnetje met een goed glas wijn of koud biertje erbij.

Ook voor verjaardagen of bedrijfsborrels is café de Vijfhoek een top locatie.

Café de Vijfhoek
Wolstraat 20
2011 ZA Haarlem
+31 23 5317941

www.cafedevijfhoek.nl

 

12. Sillver Studio, de haarstudio van Haarlem! 

Een eigenzinnige studio in een karakteristiek pand met een eigentijdse inrichting, gelegen in de “vijfhoek”, één van Haarlem’s meest markante wijken.

Sillver Studio: waar haar op de eerste plaats komt. Styling, creatie en service gaan hier hand in hand waarbij haar voor tijd gaat in een omgeving waar je je snel op je gemak voelt.

Sillver Studio werkt bij voorkeur op afspraak.

Sillver Studio
Gedempte Raamgracht 28zw
2011 WJ Haarlem
023-5343959 

 

13. Simon Lévelt

Logo simon levelt groen

Al 6 generaties lang wordt het ambacht van koffiebrander en theehandelaar van vader op zoon en dochter overgedragen.

Simon Lévelt streeft ernaar het gehele proces van inkopen, melangeren, keuren, produceren en verpakken in eigen beheer te houden. Want alleen dan kunnen ze garant staan voor een kwaliteitsproduct.

In de keurkamer wordt dagelijks de kwaliteit van het koffie- en theeassortiment gecontroleerd. Daarnaast bedenken, testen en keuren de keurmeesters nieuwe smaken en melanges. Alleen de lekkerste en meest bijzondere koffie en thee wordt onder de naam Simon Lévelt verkocht.

Simon Lévelt heeft meer dan 40 Koffie & Thee speciaalzaken in Nederland en België. Daar kun je kiezen uit ons zeer uitgebreide en steeds wisselende assortiment. De koffie wordt voor jou versgemalen in de winkel. Helemaal afgestemd op de zetmethode en apparatuur. En voor elke smaak en elk moment van de dag heeft Simon Lévelt een passende thee. Afkomstig uit alle windstreken.

Simon Lévelt staat voor eerlijke handel, biologische teelt en sociale projecten. Wist je dat we niet alleen koffie en thee laten verbouwen maar soms ook scholen?

Simon Lévelt

Gierstraat 65  Haarlem

Barteljorisstraat 36  Haarlem

www.simonlevelt.nl

 

14. Bea’s dierenboetiek

BEA logo (002)

Hier is het elke dag dierendag! Deze dierenboetiek in de Gierstraat is voortgekomen uit een in 1933 opgerichte dierenspeciaalzaak en is uitgegroeid tot de meest complete winkel op dit gebied in het centrum van Haarlem. Er is een zeer uitgebreid en betaalbaar assortiment van de nieuwste producten voor de verzorging van honden, katten, vogels, vissen etc. Elke huisdierenliefhebber  kan hier zijn hart ophalen.

De enthousiaste eigenaressen zijn u graag van dienst om u wegwijs te maken en op professionele wijze te adviseren. Uw huisdier is ook van harte welkom.

Bea’s dierenboetiek 

Gierstraat 60-62
2011 GG Haarlem
T 023 5324802
www.beasdierenboetiek.nl

 

15. Café Briljant

briljant

 

Café Briljant is voor veel mensen ‘het best bewaarde geheim’, verborgen in de historische Vijfhoek van Haarlem. Een plek om tot rust te komen met een goed glas speciaalbier (80 in het assortiment) of een lekker glas single malt whisky, goede muziek en met altijd ruimte voor een goed gesprek. Regelmatig organiseert café Briljant whisky- en bierproeverijen en brouwworkshops. Live muziek is er op iedere donderdag en op zondag ouderwets vinyl. Eigenaar Rob Alphenaar is een fervent (amateur) brouwer dus vind je regelmatig zijn eigen bieren in het café.
Openingstijden: woensdag en donderdag van 17:00 uur tot 01:00 uur, vrijdag en zaterdag van 17:00 uur tot 03:00 uur en op zondag van 16:00 uur tot 01:00 uur

Café Briljant, Lange Annastraat 33, Haarlem www.cafebriljant.nl

 

16. Stadsschouwburg Haarlem – het kloppend hart van de stad

schouwburg

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem is het kloppend hart voor alle inwoners van Haarlem en omgeving. Met één van de mooiste klassieke theaterzalen van Nederland en misschien wel de beste kamermuziekzaal in Europa bieden wij u inspiratie en stof tot nadenken. Maar natuurlijk kunt u bij ons ook zorgeloos genieten. U voelt zich welkom, u voelt zich thuis, dat is onze passie.

Stadsschouwburg
Wilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
T 023 – 512 12 12
service@theater-haarlem.nl

www.theater-haarlem.nl

 

17. Café ‘t Kantoor

KantoorBuiten (2)

Café ‘t Kantoor is een gezellig themacafé op de hoek van de Gierstraat/ Doelstraat en ligt aan de rand van een karakteristieke buurt van Haarlem, de Vijfhoek. Het café kijkt eveneens uit op één van de drukste winkeladers van Haarlem, de Grote Houtstraat. Door de frisse inrichting en het open karakter van het café voelt iedereen hier zich snel thuis en kan men genieten van één van de 9 tapbieren, een uitgebreid aanbod jenevers, whisky’s, wijnen en heerlijke happa’s. Tijdens een bezoek zorgt de regelmatige wisseling van het assortiment iedere keer weer voor een nieuwe ervaring. ‘s Zomers heeft ‘t Kantoor een klein maar sfeervol en zonnig terras. Er vinden regelmatig activiteiten plaats zoals live muziek, asperges en mosselen eten, en de maandelijkse quiz-avonden. Een café zoals een café moet zijn. Een mooie ontmoetingsplaats waar iedereen zich thuis en welkom voelt.

Café ’t Kantoor, Gierstraat 78 Haarlem www.tkantoor.nl

Openingstijden: zondag t/m donderdag van 16:00- 02:00 uur

vrijdag en zaterdag van 14.00- 02.00 uur en op koopzondagen van 15.00- 02.00 uur

18. Restaurant de Wandelaar

wandelaar rest

Dit mooie restaurant in de Vijfhoek is onderscheidend in het serveren van DROOGGERIJPTE HOLLANDSE RIBEYE. Ook voor degene die naar de schouwburg of bioscoop gaan is RESTAURANT DE WANDELAAR aan het Nieuwe Kerksplein de ideale plek om voor de voorstelling te genieten van een compleet voor- hoofd en nagerecht vanaf €20,00.  Reserveren is mogelijk via de website of telefonisch. U ontvangt direct een bevestiging.

Restaurant de Wandelaar, Lange Annastraat 56 Haarlem,  info@restaurantdewandelaar.nl

www.restaurantdewandelaar.nl

 

19. Hofje zonder Zorgen is Genieten zonder Zorgen

AK8A8823 Marja

In de Vijfhoek en wel in een 15e eeuws monument, met uitzicht op de binnentuin van het Proveniershofje, bevindt zich Hofje zonder Zorgen.

Petra Kloosterman en Marja Jochemus van Hofje zonder Zorgen staan samen met een team gastvrouwen voor betrokkenheid, gastvrijheid en het bewaken van constante kwaliteit. Zij hebben zorgvuldig gekozen voor biologische koffie en thee. Laat je daarbij verwennen met in huis gemaakte taarten, soepen, toppings, dressings en quiches. Verse sappen van seizoensfruit, ovenverse broodjes (ook spelt en glutenvrij) met bijzondere toppings, salades en quiches uit eigen keuken.

Gedurende het gehele jaar is er een terras tegen de voorgevel en in de zomermaanden ook midden op het sfeervolle Proveniersplein!

Voor gasten met dieetwensen, zoals bijvoorbeeld gluten- en lactosevrij, is er speciaal brood, glutenvrije chocoladetaart en huisgemaakte soepen. Ook de High Tea is voor gasten met speciale dieetwensen door ons te maken, zodat u zonder zorgen lekker kunt genieten.

Geheimen van het ‘Hofje zonder Zorgen’, die zich vertalen in lokale ingrediënten. Organic, omdat ze houden van lekkere en pure smaken. Ze noemen dit ‘Genieten zonder Zorgen!’

Hofje Zonder Zorgen: Grote Houtstraat 142A  Haarlem www.hofjezonderzorgen.nl

20. Hofje Guurtje de Waal

hofje guurtje

‘De Kop van Jut’! Stamt uit 1616 en is gesticht door Guertie Jansdochter de Wael, dochter van een lakenhandelaar. Guurtje liet het hofje, dat was bedoeld voor gereformeerde weduwen en ouwe vrijsters, bouwen op het erf van haar eigen woning. Eind 19de eeuw werd in het hofje een huisje toegewezen aan de weduwe Jut. De heer Jut pleegde tijdens zijn leven een brute dubbelmoord op de voormalige werkgeefster van zijn vrouw en haar dienstbode. De moorden bleven 3 jaar onopgehelderd tot Jut zijn mond voorbij praatte. Christina Jut kreeg 12 jaar gevangenisstraf voor medeplichtigheid en Hendrik Jut ontliep de doodstraf. Zijn naam leeft voort in de uitdrukking en kermisattractie ‘Kop van Jut’ waarop de volkswoede kon worden uitgeleefd. Toen het voorval jaren later de regenten van het hofje ter ore kwam ging het huisje aan de weduwe Jut voorbij.

Toegang

Lange Annastraat 40 (poort klemt)

 

21. Restaurant In ’t Goede Uur

goede uur

Restaurant In ’t Goede Uur is al bijna 55 jaar een begrip in de Korte Houtstraat. Beroemd om de authentieke sfeer en de heerlijke kaasfondue bij kaarslicht.

De vernieuwde kookstudio tegenover het restaurant is de plek bij uitstek voor een gezellige avond uit met vrienden, familie of als bedrijfsuitje. De kookstudio is geschikt voor 8 tot 16 personen.
Ideaal voor een kookavond, private diner of kaasfondueavond. Onder het genot van een drankje kan het door u bereide diner aan een gezellig gedekte tafel gegeten worden. Dus heeft u iets te
vieren of heeft u gewoon zin in een gezellige avond, loop dan even binnen voor informatie. U wordt hartelijk ontvangen door gastheer en – vrouw Henk en Anne Meijer.

Restaurant In ’t Goede uur
en Kookstudio
Korte Houtstraat 1 Haarlem
T 023 531 1174
www.hetgoedeuur.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »