Wildspecial

De bladeren vallen weer van de bomen en de dagen worden korter: jawel, het wordt weer tijd voor wild.
Wildvlees is tot eind december weer volop verkrijgbaar. Hert, wildzwijn, haas, fazant, eend, konijn, parelhoen: het mag weer op tafel! Het is niet zomaar dat men in de herfst kan genieten van een stukje wildvlees, want op dit moment van het jaar zijn alle jonge dieren zelfstandig en is de populatie het grootst, wat jagen verantwoord maakt. Het dier heeft een vrij leven gehad en dat proef je: wild is puur en vol van smaak. Door een flinke dosis eiwitten is wildvlees een onmisbaar onderdeel van onze voeding. UITkrant Haarlem raadt u aan om eens wild te doen. Op deze pagina smakelijke tips van uiteenlopend pluimage.

Aangenaam Thuis
“Koken is een bezigheid die je niet Aangenaam genoeg kunt maken”
Een tas vol heerlijke, biologische producten en gezonde, inspirerende recepten thuis bezorgd! Aangenaam Thuis is er voor mensen die goed en lekker willen eten, maar die weinig tijd of inspiratie hebben om elke dag een complete en gevarieerde maaltijd neer te zetten. Aangenaam Thuis stelt tassen samen met lekkere en gezonde recepten én de bijbehorende ingrediënten. De maaltijden kosten € 7,50 per persoon en de kleinste tas is voor 2 personen en 2 dagen. Uiteraard houden we ook rekening met specifieke wensen, bijvoorbeeld maaltijden zonder vlees of vis. Dit kan bij de bestelling worden aangegeven. De bereidingstijd van de recepten ligt tussen de 30 en 45 minuten. De tas is zo compleet mogelijk, dus géén verrassingen achteraf. We gaan er alleen van uit dat er basisproducten zoals olijfolie in huis zijn, maar mocht dit niet het geval zijn dan kunt u deze ook nog mee bestellen. Als u voor 10.00 uur bestelt, heeft u alles dezelfde dag nog in huis! De tas kan zonder abonnement worden besteld; u zit dus nergens aan vast.

Check nu op onze website de gerechten voor deze en komende week.
Bestellen kan via www.Aangenaamthuis.nl

aangenaamthuis

Bartje Bloemendaal Wildkaart gedurende het wildseizoen
 
Fazant met een puree van pastinaak met een rode wijn sjalotten saus.
 
Hertenbiefstuk met rode kool, stoofpeertje en een wild jus.
 
Wildgoulash, gevarieerde stoofpotjes met wintergroenten
 
Hazenpeper, aardappelpuree en een appel compote
 
Gestoofde hazenbout, met een kastanje puree
 
Alle gerechten worden authentiek bereid.

MAANDMENU NOVEMBER € 29,50
 
Rillette van zalm en gamba’s
     ***
      Gebraden fazant met een puree van pastinaak, seizoensgroenten en
en een saus van rode wijn en sjalotten
      *** 
       Appel strudel met kaneelijs en vanillesaus

KERSTMENU € 52,50
 
Carpaccio van kalfs- en ossehaas
of
Carpaccio van zalm en tonijn
***
      Wild consommé met cantharellen en bosuitjes
 *** 
       Gekonfijte fazant met wilde gamba’s en een kreeftensaus
***
Kabeljauwhaasje met een beurre blanc van mosterd
of
Tournedos van Aberdeen rund met een cognac room saus
***
Lopend chocoladetaartje met karamel fudge en limoen ijs

BB2

Bij Bomans Eten & Drinken
Ook voor de wildliefhebbers

Bij Bomans Eten & Drinken heeft een inrichting die eigentijds, sfeervol en stoer aandoet met een terras aan het water en pal op het zuiden. Daar is het al met enkele zonnestralen heerlijk toeven.
Het uitzicht op de oude dorpswal doet heel  ‘Utrechts’ aan en is ongekend voor Heemsteedse begrippen. U kunt bij ons zes dagen per week terecht voor een lekker kopje koffie met onze huisgemaakte amandelkrul en voor lunch, borrel en diner.
Ook voor de wildliefhebbers is er genoeg keuze op onze vernieuwde a la carte kaart.
Keuze van de chef:
*Soep van geroosterde muskaatpompoen met yoghurtschuim
*Kwartelboutjes met walnoot truffelsaus
*Chocolade kastanjetaart met vanille crème fraîche.
Drie gangen keuzemenu voor slechts €33,- p.p.

Bij Bomans Eten & Drinken
Binnenweg 1-b (souterrain)
2101 JA Heemstede
T 023 5474520
www.bijbomans.nl
info@bijbomans.nl

foto-bomans

BROUWERSKOLKJE ETEN & DRINKEN OVERVEEN
Sinds 2012 is Martin Faber eigenaar van Brouwerskolkje in Overveen. Het moderne restaurant ligt midden in het pittoreske Brouwerskolkpark. Een prachtige locatie. Een uitstekende plek voor intieme diners, zakelijke besprekingen, borrels of grote feesten en partijen. Martin kookt met seizoensproducten en in het najaar is het tijd voor een bijzonder assortiment van vers geschoten wild. Het wildmenu past goed bij de tijd van het jaar en de bosrijke omgeving. Het seizoen begint half oktober, wanneer de jacht op fazant en haas wordt geopend, en eindigt na de kerstdagen. Nu is dus hét moment om wild te proeven! Kijk op de site www.restaurantbrouwerskolkje.nl en bekijk het wisselende wildmenu.
Ook tussen de middag kunt u terecht voor een warme maaltijd. Kom genieten van het heerlijke menu en de uitstekende wijnen bij de warmte van de open haard.

Brouwerskolkje eten & drinken
Brouwerskolkweg 5 Overveen
T 023 5219134 www.restaurantbrouwerskolkje.nl

lunawild

Wilde wildsoep van Linda
Nodig:
Voor het trekken van de wildbouillon:
500 gr wild, kan van alles zijn: haas, ree of verschillende soorten door elkaar
Een bouquet garni: oftewel wat ui, wortel, peterselie, foelie, tijm en peperkorrels
klontje boter
40 gr boter
40 gr bloem
1 liter wildbouillon
Madeira
Zout & Peper
Zo maak jet het:
Bak het vlees lekker bruin in de boter
Doe er 1 1/2 liter water bij, samen met de bouquet garni
Laat 3 uur opstaan, zachtjes laten trekken
Zeef de bouillon en vul aan of kook in tot 1 liter
Snijd het vlees in kleine stukjes
Smelt in een soeppan de boter, voeg de bloem toe en laat even garen.
Doe in één keer de (afgekoelde) bouillon erbij en breng aan de kook. Goed blijven roeren, totdat de soep bindt.
Het wildvlees uit de bouillon fijnsnijden en toevoegen.
Maak op smaak met zout en flink wat peper en een scheut Madeira.
Als je wat kleur op je bord wilt, kun je de soep eventueel nog opleuken met wat fijngesneden peterselie.

Eet lekker!!!!

saunacentre_flyer-10-uren-kaart

Wild en wijn – een goed huwelijk
Naast een stuk wildbraad hoort een welgekozen glas wijn. Maar welke wijn schenk je bij welk wild? Tegenwoordig “mag” alles: rode wijn bij vis, witte wijn bij rood vlees, zoete wijn bij hartige gerechten, je drinkt gewoon wat je lekker vindt. Maar als wijn en wild op elkaar zijn afgestemd, gaan beide beter smaken. Een goede wildwijn hoeft niet duur te zijn. Voor de herfstige novembermaand met wind, regen en vallende bladeren heeft UITkrant vier uitgelezen wijn en wildsuggesties.

Wildpaté
Is meestal een voorgerecht dus qua smaak niet meteen met de deur in huis vallen: Rioja Crianza, een soepele rode Bordeaux, Duitse Spätburgunder, Spaanse Valdepeñas. Een droge rosé gaat ook goed: Côtes de Provence of Saint Saturnin bijvoorbeeld.

martinez_lacuesta_crianza

Gebraden fazant
Rode wijnen van de Pinot Noir druif uit Chili, Frankrijk en Zuid-Afrika. Ook zachte rode wijnen als Volnay, Pommard en Saint Emilion vormen een goede combinatie. Kies je voor wit, denk dan aan een Bourgogne, of laat je verrassen door een halfdroge Riesling Spätlese.
Fazant is lekker met witlof, rode en witte kool, spruitjes en savooikool.

Pinot-Noir

Wild konijn
Pinot Gris, Grauburgunder, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico en Pinot Grigio als wit. Een witte Côtes de Provence is ook een aangename begeleider. Kies als rode wijn eens een Anjou of Chinon of de Italiaanse Valpolicella Classico en Sangiovese. Nog een alternatief: Pinotage rosé uit Zuid-Afrika.
Konijn is heerlijk met witlof, koolsoorten, puree van knolselderij of een puree van groene koolstamppot.

SEL02-pinot-gris

Wild zwijn
Wijn met spierballen: Chateauneuf du Pape, Gigondas, Barolo, Amarone, Douro (Portugal), Californische Zinfandel, Tinta Baroccca (Zuid-Afrika), Toro (Spanje). Kies bij wildragout, stoverij van wild of wildpeper voor Shiraz, Malbec, Gigondas, of Nebbiolo.
Zwijn gaat het beste met rode kool, rode biet met appeltjes, rode bessen, uitjes, rapen, zuurkool en paddestoelen.

domaine-du-pegau-chateauneuf-du-pape-cuvee-reservee-rhone-france-10152967

’T KOFFIEHUISJE
 Het kleinste restaurant op de grens van Overveen en Haarlem.
Op de buitengevel die heel oude blauwe reclame van Blue Band.
’t Koffiehuisje voor een echte ouderwetse gezellige avond met heel lekker eten!

WILDMENU € 24,50
Voorgerecht                      Wildkroketjes
Hoofdgerecht                   Hertenbiefstuk met rode portsaus
Nagerecht                        Stoofpeertje met kaneelijs

Zijlweg 22a Tel: 023 – 5277232
www.koffiehuisje.nl

IMG-20141024-WA0003-1

Kraantje lek – Wild eten in een sfeertje om te smullen!!
Duinlustweg 22 Overveen T 023 5241266 www.kraantjelek.nl

kraantje-lek-interieur

LANDGOED GROENENDAAL
Ook bij Landgoed Groenendaal is het tijd voor Wild! En waar kun je nu het lekkerste genieten van al het moois dat de bossen te bieden hebben? Natuurlijk! In het bos, het Groenendaalse Bos welteverstaan! In de Serre van het monumentale koetshuis van Landgoed Groenendaal wordt tot en met zondag 30 november een vijfgangenproeverij geserveerd met een diversiteit aan wild en gevogelte. Bij voorkeur zelf bemachtigd door de huisjager in het Duitse ‘Sollinger Wald’. Voor de optimale smaakbeleving zijn er fijne wijnen bij uitgekozen die het wild in alle facetten tot hun recht laten komen. Kijk op www.landgoedgroenendaal.nl/wildmenu en laat u verrassen!

Landgoed Groenendaal
Groenendaal 3 Heemstede
T 023 528 15 55
www.landgoedgroenendaal.nl
denise@landgoedgroenendaal.nl
www.facebook.com/LandgoedGroenendaal

Groenendaal-nacht-IMG_2153

HET NIEUWE RESTAURANT NOOR
Na de brand en een grondige verbouwing is restaurant Noor aan de Kleine Houtstraat 31 te Haarlem onlangs weer geopend.
Eén blik in restaurant NOOR is voldoende om te zien dat dit een 
uitstekende plek is om een avond uit te zijn.
 Michel biedt een dagelijks wisselend 5 gangenverrassingsmenu 
met de mogelijkheid om bijpassende wijnen te drinken.
Ook bij deze wijn-spijs combinatie laat Michel zijn kennis blinken.
De gerechten en wijnen vullen elkaar op zo’n manier aan dat 
de smaak van beide nog beter tot zijn recht komt.
Het A la carte 3 gangenmenu is €35 (dinsdag en woensdag € 31,50)
Het menu biedt ook een wildgerecht van fazant of hertenrug.
Bekijk voor de hele menukaart en wijnkaart de website.

Restaurant Noor
Kleine Houtstraat 31 Haarlem
T 023 5324781 www.restaurantnoor.nl
Kleine Houtstraat 31 2011 DE Haarlem T. 023 – 532 47 81 E. info@restaurantnoor.nl

foto-2

WIJNKOPERIJ OKHUYSEN
Van een mooi diner geniet u nog meer als u er een goed passende wijn bij schenkt. Wij adviseren u graag! Kom dus snel langs in onze historische wijnwinkel in de Gierstraat en ontdek de lekkerste wijnen voor uw diner!

Wijnkoperij Okhuysen
Gierstraat 34
T: +31 (0)23 531 22 40
www.okhuysen.nl

FOTO-IN-ADV.-Wijnkoperij-Okhuysen

Restaurant Het Pakhuis doet wild!
Dit Restaurant is inmiddels al weer bijna 10 jaar gevestigd in de Haarlemse binnenstad. In die periode heeft Het Pakhuis een naam opgebouwd als een restaurant met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De eigenaar en zijn team zien het als een missie om de gasten een gezellige avond te bezorgen in een plezierige omgeving, die nog aangenamer is geworden na de recente verbouwing. Ook gaan zij met de seizoenen mee en zeker het wildseizoen heeft hun belangstelling. Als de dagen korter, worden kan het Pakhuis niet wachten om hun befaamde eend met zuurkool weer op de kaart te zetten. En nu de winter voor de deur staat zijn zij in de weer met hazenpeper, hertenbiefstuk met paddenstoelen en carpaccio van wildzwijn. Dit alles voor zeer betaalbare prijzen. U bent van harte welkom!

Restaurant Het Pakhuis
Gravinnesteeg 9
Haarlem
T 023 5322810
www.hetpakhuis.nl

eendmetzuurkool

Restaurant Terra bestaat vijf jaar en trakteert!
Om ons vijf jarig bestaan een feestelijk tintje te geven en onze gasten te bedanken hebben wij besloten een mooi jubileumarrangement te maken, namelijk een vijf gangenmenu met een bruisend aperitief , tafelwater en koffie met friandise voor
€ 50,- . Ons jubileum wijnarrangement kost €25,- ; daarvoor krijgt u per gang een begeleidend glas wijn.
*Steak tartaar met een gebakken kwarteleitje
*Provençaalse vissoep met safraan-rouille en croutons
*Gebakken coquille in de schelp geserveerd met truffelsaus
*Fazant a la royale met zuurkool en notencrumble
*Terra’s Lemon merenque met huisgemaakt vanille-roomijs.
De chefkok van restaurant Terra heeft de klassieke bereiding van de Fazant a la Royale ooit in het Amstelhotel geleerd van Robert Kranenborg. Er wordt een vulling gemaakt van fazantenvlees en levers, gemarineerd met cognac en specerijen. Om het „ Royale” te maken worden daar blokjes eendenlever en truffel aan toegevoegd. De schotel bevat een rijkdom aan klassieke smaken met een fantastische diepgang. Voor het jubileummenu s.v.p. reserveren.

Restaurant Terra
Kerkplein 16A 
Bloemendaal
T 023 527 7856
www.restaurantterra.nl

zwaarder-foto-goed-terra-wildspecial-

Truffels knalt voorzichtig met wild
Mark Dijk is wild van wild, maar maakt het niet te gek. ,,Je kunt met wild makkelijk te ver gaan. Wildzwijn en fazant zijn mij net iets te wild. Als je ooit een fazant hebt moeten plukken, weet je wat ik bedoel. Die lucht blijft je altijd bij.’’
De patron cuisinier van restaurant Truffels houdt het liever bij hert, ree, patrijs of haas – ’Dat vinden onze gasten lekker’. Hij knalt er voorzichtig mee in december. ,,Wij werken met een vast maandmenu. Als ik er in november al mee begin, verspeel ik het hert.’’
Van 2 t/m 30 december valt de smaak van de edele rotting te genieten in het restaurant aan de Lange Veerstraat 45. Dijk: ,,En natuurlijk ook met kerst, bij onze kerstspecial.’’

Deer-in-Snow-NPSphoto

WALS POELIER
De eerste generatie Wals begon in 1934 een winkel aan de Bloemendaalseweg te Bloemendaal met verkoop van eieren en kip. Inmiddels is Wals Poelier uitgegroeid tot  wild- en gevogeltespecialist. Asta heeft de zaak in 1993 van haar vader overgenomen en runt de zaak samen met een team van dames die ook veel liefde voor het poeliersvak hebben. Wals Poelier zijn hun klanten met al hun vakkundigheid graag van dienst. Vroeger werden alleen hele hazen, konijnen en fazanten verkocht, nu is het assortiment veel groter. De Bloemendaalse poelier tracht alles zoveel mogelijk uit Nederland te betrekken. In specifieke gevallen wijken zij uit naar Engeland en Schotland. Het wild is daar van topkwaliteit. Wals Poelier heeft ook uitstekende biologische kip en kipproducten in de aanbieding.

Wals Poelier
Bloemendaalseweg 48
Bloemendaal
T 023 525 6821
www.walspoelier.nl

foto-1

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK