Andere Tijden over Indiase soldaten in bezet Zandvoort en op Texel

In het voorjaar van 1943 komen zo’n drieduizend Indiase soldaten naar Texel, Zandvoort en Oldebroek. De inwoners kijken hun ogen uit. Sikhs, hindoes, moslims. Wie zijn die jongens, die er met hun tulbanden als prinsen uitzien en zo lijken te zijn weggelopen uit de sprookjes van Duizend-en-een-nacht? Jonge vrouwen zijn nieuwsgierig, er ontstaan liefdesrelaties. Ouders en autoriteiten maken zich grote zorgen. Uit voorzorg worden meisjes uit de tram gehaald, zodat ze niet in contact kunnen komen met deze soldaten.
 
 
De soldaten zijn onderdeel van het Legion Freies Indien binnen de Duitse Wehrmacht. De militairen vochten eerst in het Britse leger en zijn krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers in Noord-Afrika. Ze worden door de Indiase verzetsleider Subhas Chandra Bose overgehaald om aan Duitse zijde te vechten. Bose vindt dat Mahatma Gandhi niet ver genoeg gaat met zijn geweldloze acties. Met steun van Adolf Hitler hoopt hij de Britten uit India te verdrijven. Het is een verbond met de duivel.
 
In Andere Tijden doen voor het eerst twee Zandvoortse kinderen van Indiase soldaten hun verhaal op televisie. Ze hebben hun vader nooit gekend. Een verhaal waar niet over werd gesproken. Op Texel vertellen bewoners, onder wie Aris Bremer, aan presentator Astrid Sy over hun ontmoetingen met de Indiase soldaten. Was het terecht dat er negatief over ze werd gesproken? Ook interviewt Sy de dochter van Subhas Chandra Bose, econoom en oud-politica Anita Bose Pfaff.
 
 
 
Uitzending: Andere Tijden, aflevering: Een Indiase prins in bezet Nederland
Woensdag 10 maart 2021, 22.30 uur, NPO 2
 
 
Foto’s: Het Texelse jongetje Aris Bremer met een Indiase soldaat. Astrid Sy presenteert Andere Tijden © Lilian van Rooij 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK