Eigenzinnige animatiefilm Calamity opent 34e Cinekid Festival

Op 7 oktober opent Cinekid, ‘s werelds grootste kinderfilmfestival, feestelijk met de avontuurlijke familiefilm Calamity van de Franse regisseur Rémi Chayé. De handgetekende animatiefilm verhaalt over de sterke en legendarische Martha ‘Calamity’ Jane die haar eigen plan trekt in de tijd van het Wilde Westen. Cinekid is deze herfst toegankelijk voor meer kinderen en professionals dan ooit, met een online festival en fysieke festivals door het hele land van 7 t/m 23 oktober. De nieuwste films, televisieproducties, media-installaties, workshops en tutorials zijn 14 dagen lang op 10 festivallocaties in het land te zien en via het nieuwe online platform van Cinekid.

 

 

Ook het jaarlijks satellietprogramma Cinekid on Tour brengt jeugdfilms naar ruim 20 filmtheaters. Cinekid for Professionals presenteert het programma online, waaronder de Junior Co-Production Market en het Industry Forum. Meer internationale professionals kunnen Cinekid digitaal bezoeken zonder af te reizen naar Amsterdam.

“Calamity valt op door de sterke persoonlijkheid van de personage Martha die de traditionele rolverdeling omver werpt. De krachtige en onderscheidende rol van de vrouw in de prachtige animatie, is actueel en inspirerend. We zijn heel erg blij met Calamity als openingsfilm 2020 van Cinekid,” aldus Algemeen Directeur Heleen Rouw.
Cinekid wil onderscheidend zijn in de keuze van films, televisieseries en media-installaties om zo bij te dragen aan nieuwe generaties nieuwsgierige wereldburgers.

Cinekid is sinds de oorsprong van het filmproject bij Calamity betrokken. De producenten van Maybe Movies en Nørlum hebben elkaar tijdens de Junior Co-Production Market van 2017 gevonden. De prijswinnende regisseur Rémi Chayé die samen met Fabrice de Costil en Sandra Tosello het script schreef, presenteerde in 2015 zijn debuutfilm Reis naar het noorden in de Beste Kinderfilm Competitie. Dit jaar dingt Calamity mee naar de prestigieuze Cinekid Leeuw van de Beste Kinderfilm Competitie, samen met 14 andere internationale titels. De tekenfilm Calamity wordt gedistribueerd door Cinéart en is in bioscopen en filmtheaters te zien vanaf december.

 

Nederlandse premières
Nederlandse jeugdfilm maakt een belangrijk deel uit van het programma van Cinekid. Naast de openingsfilm Calamity beleven onder meer de Nederlandse documentaires Getekend door het leven (Quinty Misiedjan) en De Schooltuin (Mark Verkerk) deze herfstvakantie op Cinekid hun wereldpremière.
Cinekid brengt het festival naar Amsterdam (Het Ketelhuis, EYE, Studio K en de Meervaart), Filmschuur Haarlem, Forum Groningen, Concordia Enschede in de eerste vakantieweek en in LUX Nijmegen, Chassé Breda, en LantarenVenster Rotterdam in de tweede week. Met meer dan 50 speelfilms, 150 korte films en 25 series biedt Cinekid in 2020 het grootste festivalprogramma ooit met ruim 100 premières uit 40 landen.

 

Scholenprogramma
Cinekid heeft ook weer een programma voor de Amsterdamse scholen in de week voorafgaand aan de herfstvakantie in de Amsterdamse theaters EYE, Het Ketelhuis, de Meervaart en Rialto. Er zijn verschillende activiteiten met interactieve spelelementen in de zaal zodat leerlingen in aanraking komen met verschillende kwaliteitsfilm- en mediavormen. Leerkrachten ontvangen voorbereidend interactief lesmateriaal dat speciaal daarvoor is ontwikkeld. Niet alleen tijdens het festival, maar ook hele jaar door bereikt Cinekid leerlingen en docenten met workshops en mediakunst.

 

Professionals
Van 19 tot met 23 oktober is Cinekid het platform waar het internationale jeugdveld samenkomt. Cinekid for Professionals heeft als doel de productie van jeugdmedia te stimuleren en doet dit door middel van talentontwikkelingprogramma’s, een co-productiemarkt waar de meest urgente film en series in ontwikkeling worden gepresenteerd en aan financiers worden gekoppeld, een uitgebreid conferentieprogramma wat spiegelt aan de maatschappelijke ontwikkelingen en een uitgebreide sales library met de meest recente producties om internationale distributie te bevorderen. Dit jaar hebben meer professionals dan ooit de mogelijkheid om het event online bij te wonen. 

 

Over Cinekid

Cinekid is ‘s werelds grootste kinderfilmfestival dat in 2020 een online festivalhart heeft. Daarnaast kunnen kinderen dagelijks op tientallen festivallocaties verspreid in het land, nieuwe, bijzondere en opvallende films en televisieproducties bekijken, workshops doen, nieuwe media ontdekken, makers ontmoeten en nog veel meer. Cinekid Festival vindt plaats van 7 t/m 23 oktober in het hele land. Het programma staat vanaf 23 september online. Dan start ook de kaartverkoop via www.cinekid.nl.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK