Oudste bewegende opnamen Europa: wereldpremière in Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum en het British Film Institute (BFI) presenteren een compilatie eenminuten-films van de Mutoscope and Biograph Company. De vijftig 68mm-filmpjes – ongeëvenaard in scherptediepte en helderheid – zijn met steun van de Europese Commissie digitaal gerestaureerd (8K). De oudste bewegende opnamen van steden als Londen, Parijs, Amsterdam en Berlijn zijn binnenkort te zien in het filmmuseum. Concertpianist Daan van den Hurk verzorgt de live muzikale begeleiding met een zelfgeschreven score.
 

 

 

The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902), Eye, Cinema 1; 31 augustus, 17.00; kaartverkoop via eyefilm.nl/brilliant.

Donderdag 20 augustus is er een persvoorstelling om 10.00 uur in het Eye Collectiecentrum (Asterweg 24, Amsterdam). Aanmelden kan per retour mail naar pers@eyefilm.nl

Pathé, Lumière, Edison en Gaumont: als pioniers van de filmgeschiedenis zijn ze beroemd. Dit geldt veel minder voor de Mutoscope and Biograph Company, die in 1896 (mede) werd opgericht door William Kennedy-Laurie Dickson, een briljante ingenieur en voormalig medewerker van Thomas Edison.

Mutoscope and Biograph maakte filmpjes van ongeveer één minuut voor vertoning op de kermis, in dancehalls en in variététheaters. De voorstellingen waren te zien in spektakelpaleizen als de Wintergarten in Berlijn, de Folies Bergères, Parijs of Carré in Amsterdam.
 

Het 68mm-formaat waarop Mutoscope and Biograph het leven vastlegde, werd echter obsoleet; de meeste leveranciers van ‘news reels’ stapten over op het 35mm-formaat.

 

Schatbewaarder

De Mutoscope and Biograph-collectie is (deels) bewaard gebleven en vormt een unieke filmhistorische herinnering. De filmpjes zijn vermaard vanwege hun hoogwaardige resolutie: het 68mm-nitraatnegatief leverde de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis; zo helder als de zwartwitopnamen van ‘Brilliant Biograph’ zag je het zelden.  

Eye is met een kleine tweehonderd 68mm-nitraatfilms in de collectie de belangrijkste schatbewaarder van de Biograph-geschiedenis, gevolgd door de BFI, Londen en het MoMA, New York. De filmpjes zijn tevens de oudste in de collectie van het filmmuseum.  
 

Verbluffende techniek

De voorstelling ‘Brilliant Biograph: Mutoscope and Biograph Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)’ brengt de kijker terug naar rond 1900, toen steden als Berlijn, Parijs, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten en de moderniteit haar intrede deed. Om de verbluffende techniek van camera en projector te demonstreren werden opnamen gemaakt van het snel bewegende grotestadsleven, spectaculaire landschappen en  sportevenementen. De in Nederland gemaakte opnamen tonen onder meer de inhuldiging van koningin Wilhelmina, de woeste Zuiderzee en de boulevard van Scheveningen.
 

Live muziek

Componist en concertpianist Daan van den Hurk (1987) begeleidt de voorstelling live op de piano, met een zelfgeschreven score. Van den Hurk is een specialist in het begeleiden van stillefilmvoorstellingen. Hij speelde onder meer op het Pordenone Silent Film Festival, het Locarno Film Festival en het Bristol Slapstick Festival, Ook is hij directeur en oprichter van Nederlands Silent Film Festival.
 

Restauratie

Eye heeft voor de hoogwaardige digitale restauratie (8K) samengewerkt met Haghefilm Digitaal, Amsterdam en het laboratorium van Cineric Inc., New York. Daarbij is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken om de oorspronkelijke belevenis van 68mm-nitraatfilm zo dicht mogelijk te benaderen.

De restauratie en compilatie van vijftig filmpjes uit de collecties van Eye en BFI kwam tot stand met steun van de Europese Commissie.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK