Programmaoverzicht De Balie t/m 16 juni

De Balie is weer open! En start meteen met een volle programmering. Ze zetten online reeksen zoals De Nieuwe Tijd en Stadsgesprek voort, en openen de deuren voor publiek met programma’s over de Oeigoerse mensenrechtencrisis, #MeToo in de literaire wereld en daten tussen twee culturen. In de eerste twee weken van juni ontvangt De Balie internationale gasten en grote namen zoals Susan Neiman, Jewher Ilham en Barbara Baarsma, en blijven ze focussen op de gevolgen van de crisis voor onze stad met lokale politici en kunstenaars. Kijk op de website www.debalie.nl voor de laatste updates.

 

  • Woensdag 3 juni om 17:00 uur: De Balie Live Stadsgesprek: Bewonersinspraak! Een wekelijks debat tussen twee Amsterdammers die met hun voeten in de klei van de coronacrisis staan. Deze week gaan GroenLinks-raadslid Tirza de Fockert en fervent inspreker Maarten de Boer met elkaar in debat. Hoeveel inspraak heb je als Amsterdammer op de gemeentelijke beslissingen? 
  • Donderdag 4 juni om 11:00 uur: De Balie Podcast met Micha Wertheim. De Balie-programmamaker Rokhaya Seck spreekt deze week in De Balie Podcast met cabaratier Micha Wertheim over wat het belang is van kunst. En in hoeverre moet kunst maatschappelijk geëngageerd zijn?
  • Vrijdag 5 juni om 11:00 uur: De Nieuwe Tijd: een weerbare samenleving. Samen met de Nationale Postcode Loterij gaan we op zoek naar nieuw perspectief: welke organisaties geven het post-coronatijdperk vorm? Met deze week in de spotlight: vfonds en haar directeur Lisette Mattaar. Waarom is het zo belangrijk om te herdenken, hoe bouw je aan een weerbare samenleving en hoe laat je zien dat vrede niet vanzelfsprekend is? 
  • Dinsdag 9 juni om 19:30 uur: The Uyghur Human Rights Crisis met o.a. Jewher Ilham. In China zitten bijna een miljoen Oeigoeren opgesloten in heropvoedingskampen. Vanavond spreken we met Oeigoerse activisten Jewer Ilham, Alerk Ablikim en China-expert Stijn Deklerckover de toekomst van de Oeigoeren in China. 
  • Vrijdag 12 juni om 20:00 uur: Pete en de Bananen. Een exclusieve voorvertoning van de driedelige serie Pete en de bananen, die later bij VPRO Dorst te zien is. We spreken met schrijver Pete Wu en anderen ervaringsdeskundigen tussen de 20-minuten-durende afleveringen door over daten tussen twee culturen, de invloed van stereotypes en de liefde.
  • Zaterdag 13 juni om 20:00 uur: There Are More Weinsteins… Met het op non-actief stellen van literair recensent Arjan Peters actueler dan ooit: #MeToo in de literaire wereld. Vanavond praten we met Matilda Gustavsson, die het misbruikschandaal in de Zweedse Academie blootlegde, schrijvers Alma Mathijssen, Joost de Vries en journalisten Marja Pruis en Marjolein de Cocq.
  • Zondag 14 juni om 20:00 uur: People of Europe: Susan Neiman. In haar recent uitgebrachte en veelgeprezen boek What we can learn from the Germans zet de beroemde filosoof Susan Neiman uiteen waarom het belangrijk is om als natie het verleden te verwerken. Vanavond gaan we in De Baliemet haar in gesprek: hoe moet Europa omgaan met haar verleden?
  • Dinsdag 16 juni om 19:00 uur: Op basis van cijfers. Politici twijfelen openlijk aan adviezen van kennisinstituten en trekken cijfers uit de context. Met sprekers die aan tafel zitten als er beleid moet worden gemaakt onderzoeken we vanavond de rol van experts. Barbara Baarsma, Hans Brug, Mark Harbers, Mariëtte Hamer en Erwin Dekker onderzoeken we de rol van experts bij het maken van beleid. En hoe maak je beleid op basis van cijfers als er aan de experts getwijfeld wordt en draagvlak ontbreekt?

 

De Balie Cinema
De filmprojectoren van De Balie draaien weer op volle toeren. Vanaf vandaag draaien ze de hele dag de mooiste films en documentaires. Ze starten met een selectie films die nog niet eerder in de bioscoop vertoond zijn: J’accuse van Roman Polanski (De Balie ging met Jessica Durlacher in gesprek over de film, kijk deze hier terug!) en Stop Filming Us!. Ook vertonen ze I Am Not Your Negro, over het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Ze vertonen deze film in verband met de posteractie Solidarity2020. De beroemde kunstenaar Marlene Dumas schilderde een portret van James Baldwin. De posters hiervan zijn in De Balie verkrijgbaar. De poster van Dumas is de best verkopende poster. Ook de prachtige films For Sama, Parasite en Mijn Rembrandt draaien weer in De Balie Cinema. Kijk op de website voor de laatste updates!

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK