Traveling while Black van Roger Ross Williams in Eye Filmmuseum

In het virtual reality-werk Traveling While Black zit je aan tafel in een restaurant uit The Green Book, een overlevingsgids uit het midden van de 20e eeuw voor zwarte reizigers. De gids vertelde waar je als Afro-Amerikaan veilige, gastvrije benzinestations, hotels, restaurants en ziekenhuizen kon vinden. Deze VR van Oscarwinnaar Roger Ross Williams (Music by Prudence, Life, Animated) is te zien in het Eye-filmprogramma Black Light, waarin baanbrekende films uit de zwarte filmcultuur worden gevierd en voorzien van een uitgebreid randprogramma met muziek, performances en flitslezingen.

 

Traveling While Black (Roger Ross Williams, 2019), 16 juli t/m 5 augustus 2020, eyefilm.nl/travelingwhileblack

 

Traveling While Black is – net als Black Lives Matter en Black Films Matter – een uitnodiging om de discussie aan te gaan over het verleden en het heden, met het oog gericht op de toekomst. Ross Williams: ‘Ik koos voor de immersieve VR-techniek om iedereen na te laten denken over de kwestie van ‘ras’ in Amerika. Je kunt er niet aan ontsnappen, net zomin als Afro-Amerikanen kunnen ontsnappen aan de realiteit van zwart zijn in Amerika.’

 

Op 16 juli geeft Tessa Boerman een inleiding bij de klassieker The Killer of Sheep (Charles Burnett). Ze gaat daarbij in op politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, aan de hand van de eerdere film van Burnett: The Glass Shield.

 

Traveling While Black geeft een gezicht aan racistisch gemotiveerd politiegeweld. De VR sluit af met een aangrijpend interview met Samaria Rice, wier 12-jarige zoon Tamir een speelgoedpistool vasthield toen een politieagent hem in 2014 doodschoot.

 

De VR-ervaring duurt 20 minuten. Na elk gebruik worden de brillen met de speciaal daarvoor ontwikkelde ‘Cleanbox’, door middel van Ultraviolet C (UVC) licht, gedesinfecteerd.

 

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Van Within Our Gates (1920, US) en Almacita di Desolato (1986, Curaçao) tot Moonlight (2016, US) en Tom Adelaar (2018, NL): er is niet één zwarte cinema. Black Light viert de verscheidenheid en kracht van de zwarte film. Met muziek, theater, dans, interviews en rondetafelgesprekken laten gastcuratoren je de ontwikkeling zien van zwarte personages op het witte doek, de rolmodellen en de stereotypen.

 

Eye Filmmuseum nodigde gastcuratoren uit om voorstellingen te maken rondom films die zijn geselecteerd om hun zeggingskracht en unieke visuele stijl. Met medewerking van onder andere RightAbout-Now Inc., Cinedans, Da Bounce en beeldend kunstenaar Judith Leysner.

 

Black Light, tot januari 2021 zijn in Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl/blacklight.

 

Xtended

In Eye’s VR-programma Xtended beweeg je je virtueel driedimensionaal door een audiovisuele ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt. Xtended presenteerde eerder werk van kunstenaars en filmmakers als Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang. Ook in 2020 maken kunstenaars en filmmakers de VR-ervaring tot uitgangspunt voor een andere, prikkelende blik op de wereld. Hun virtuele verhalen, beeldvondsten en uitgelokte ervaringen raken onze emoties en zetten ons aan het denken.

 

www.eyefilm.nl/xtended

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK