Fotogalerie De Gang: Bloed en honing, de Balkan als spiegel van Europa

Fotogalerie De Gang in Haarlem presenteerd de tentoonstelling Bloed en honing van fotograaf Nicole Segers. Tijdens de opening op zaterdag 15 april wordt ook de nieuwe uitgave van het prijswinnende boek Bloed en Honing van Nicole Segers en Irene van de Linde gepresenteerd. De expositie wordt geopend door Iva Bicanic, zij is traumapsycholoog en presentator van het tv-programma De Tranen van Tito.

 

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 heeft vastgesteld, HAARlem 2023, het jaar van de vrouw. De Gang nodigt hierin uitsluitend vrouwelijke fotografen uit.

 

‘Weet je wat Balkan betekent?’, vraagt Ajla, terwijl we met haarspeldbochten naar boven rijden. Ze buigt zich vanaf de achterbank naar voren. In de verte cirkelt een roofvogel met gespreide vleugels langzaam rondom een bergtop. ‘Het komt van het Turks’, legt ze uit. Onder ons wordt Tetovo almaar kleiner. ‘Bal betekent honing en kan bloed.’ Ze glimlacht. ‘Wij zijn het land van bloed en honing.’ – Irene van der Linde

In de jaren negentig van de vorige eeuw viel Joegoslavië op gewelddadige wijze uiteen. Er ontstonden zeven nieuwe landen en talloze nieuwe grenzen. In Bloed en honing gaat Segers op zoek naar de betekenis van deze grenzen. Ze verbeeldt de wereld van gewone mensen met een buitengewone geschiedenis. Mensen die dromen, vechten, angstig zijn, worstelen met hun lot, met de versplintering van hun wereld, een gevaar dat ook elders in Europa samenlevingen bedreigt.

In vaak poëtische beelden laat ze in haar foto’s de sporen van de gescheiden werelden zien: de vlaggen, kruisen en minaretten, de kreten op de muren, mensen die elkaar via graffiti en symbolen op de muren boodschappen toeschreeuwen, de granaatinslagen en kapotte huizen. De geïsoleerde levens. De grenzen zijn overal aanwezig, vaak onzichtbaar: of het nu de kersverse landsgrenzen zijn of de vele grenzen die dwars door gemeenschappen en landen heenlopen. Maar niets is eenduidig want ondanks tragedie en stilstand, gaat het leven door en is er ook hoop en troost.

 

Over de maker

Nicole Segers is documentair fotograaf. Ze maakt boeken en tentoonstellingen; sinds 2001 zoekt ze samen met schrijver Irene van der Linde de grenzen van Europa op, hetgeen uitmondde in een trilogie waarvan Bloed en honing het sluitstuk is. Eerder verscheen: Het einde van Europa – ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens en Het veer van Istanbul – ontmoetingen langs de Bosporus. Gelijktijdig met de tentoonstelling in De Gang is de derde druk van het succesvolle boek Bloed en honing – ontmoetingen op de grenzen van de Balkan in paperback verschenen.

 

Bloed en honing, de Balkan als spiegel voor Europa is open voor publiek van 15 april t/m 30 juni in Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem. Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.

www.fotogaleriedegang.nl | http://nicolesegers.com | 2023 HAARlem, jaar van de vrouw

 

Foto © Nicole Segers, Kade aan de Adriatische kust, Rab, Kroatië | 2012

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK