Getir lanceert eerste art store in Haarlem

Vanaf vandaag kunnen bewoners en bezoekers van Haarlem ook kunst bewonderen in de etalage van de Getir-vestiging vlakbij het NS-station. In samenwerking met Kunst Centrum Haarlem lanceert Getir hier een art store. Eerder dit jaar waren er succesvolle openingen van art stores in Rotterdam, Arnhem, Almere, Delft, Amstelveen en Heemstede. Met de art stores maakt Getir de omgeving aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers. Dit initiatief is onderdeel van Getir’s filosofie om een actieve rol in de lokale wijken te spelen. Voor de art stores is een team aangesteld dat samen met lokale organisaties werkt aan een nieuwe gevel-strategie, waarmee per locatie wordt gekeken naar hoe de vestigingen en etalages verfraaid kunnen worden.

 

‘Omwonenden waren niet te spreken over de stickers op de ruiten van onze vestiging aan het Stationsplein. Hun feedback is belangrijk en met de transitie naar art stores geven we hier gehoor aan. We krijgen veel positieve geluiden over onze eerder geopende art stores en zetten dit project graag voort. Door samen te werken met lokale partijen verbeteren we niet alleen het straatbeeld en bieden we kunstenaars expositieruimte, maar leveren we ook een maatschappelijke bijdrage. Hier liggen veel mogelijkheden en kansen die we graag benutten’, zegt Florian Brunsting, algemeen directeur van Getir Nederland. 

 

Samen met Kunst Centrum Haarlem verfraaid Getir de vestiging in Haarlem en werd eerder die in Heemstede al aangepast. Kunst Centrum Haarlem maakt kunst toegankelijk voor iedereen en helpt mensen ongeacht hun ervaring en budget. De organisatie draagt bij aan de profilering van de stad wat aansluit op Getir’s filosofie. Twee van de kunstwerken zijn van Anneke Peereboom, die haar inspiratie haalt uit wonen aan het water. Een andere kunstenaar is Theo Koster. Kenmerkend voor zijn werk is de vlakverdeling; grootse luchten boven land of water met een lage horizon en het heldere kleurgebruik. Tot slot hangt ook het werk van de bekende Haarlemmer Hannes Kuiper in de etalages. Hij omschrijft kunst als volgt: ‘Kunst is het materialiseren van de verbeelding. Het maakt niet uit of dat schilderijen zijn, gedichten of muziek. Evenmin of het van voorbijgaande aard is. Liever wel zelfs. Dat schept weer ruimte voor nieuwe verbeelding.’ 

 

‘Dit initiatief geeft een boost aan de uitstraling van het Stationsplein. En dat in de vorm van Haarlemse kunst in de Haarlemse openbare ruimte. Dat verdient een compliment. Het mengen van functies kunnen we bovendien alleen maar toejuichen in onze Spaarnestad, zeker als het gaat om zo’n combinatie die je niet meteen bij elkaar verwacht’, reageert gemeenteraadslid Joris Krouwels (D66 Haarlem).
 
‘Met het nationale art store project van Getir laten we zien dat vastgoed meer dan één functie kan hebben, en dat we daarmee tevens bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte’ zegt Mare Santema, projectleider art stores Getir. Getir werkt in Haarlem niet alleen samen met kunstenaars, maar ook met lokale ondernemers. Zo koopt Getir in bij Uiltje en Jopen, twee onafhankelijke brouwerijen uit Haarlem.

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK