Zesde editie van iktoon – Maand van Amateurkunst

Iktoon nodigt en daagt iedereen in Nederland opnieuw uit om (digitaal) creatief aan de slag te gaan tijdens de Maand van de Amateurkunst (1 t/m 30 juni 2021). Amateurkunstenaars, verenigingen, maar ook culturele én maatschappelijke organisaties zijn welkom om hun kunsten te tonen. Want ook dit jaar laten we met veel enthousiasme zien dat actieve cultuurbeoefening voor iedereen is, juist nu. Kortom, nieuwe kansen, nieuwe kunsten!
 
Om alvast in de iktoon-stemming te komen heeft de winnaar van de iktoon-challenge 2020 het lied ‘Vanaf het begin’ gemaakt. De 18-jarige studente Nederlands Rosa van Bommel werd vorig jaar Beste Amateurkunstenaar van Groningen. Rosa: “Ik vertel een verhaal over dat je soms niet altijd alles goed doet, maar dat je altijd opnieuw kan beginnen. Dat kunnen we nu ook doen! Voor mij is het bezig zijn met kunst en cultuur soort van meditatief; als ik bezig ben met liedjes schrijven en muziek maken, dan merk ik dat ik de rest vergeet. Het is een gevoel van totale ontspanning, want ik heb anders niet vaak dat ik in het moment leef. In gedachten ben ik altijd wel bezig met plannen maken, aan de toekomst denken en het verleden te overdenken. Ook valt het afstandsonderwijs me soms zwaar. Daarom heb ik besloten om een paar vakken te vervangen voor muziek. Daar word ik blij van.“
 

 
 
Meebewegen
Dat kunst- en cultuurbeoefening meer aandacht verdient, is door de coronapandemie nog duidelijker geworden: “Het heeft onze levensstijl veranderd, zoveel is wel duidelijk. Er kan veel niet, maar heel veel plezierige dingen kunnen we nog wel doen, zoals fotograferen, dansen, schilderen en muziek maken. Vanuit een hernieuwd perspectief en met wat aanpassingsvermogen geven we ook dit jaar amateurkunstenaars een podium waarmee ze andere mensen kunnen inspireren om creatief en kunstzinnig aan de slag te gaan,” aldus Jan Brands, directeur Cultuurconnectie. De succesvolle promotiecampagne iktoon is per 17 februari 2021 ondergebracht bij Cultuurconnectie, de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk. Volgens Marlies Tal, leidinggevende Cultuurparticipatie en Beleid LKCA, past dit mooi bij de ambitie van Cultuurconnectie. “Het gedachtegoed van iktoon dragen we nog steeds een warm hart toe. We zijn blij dat Cultuurconnectie en haar leden samen met de landelijke partners, provinciale instellingen, gemeenten en iktoon-coördinatoren lokale amateurkunst en creatieve activiteiten onder de aandacht blijven brengen bij het grote publiek.”
 
 
 
Foto: de winnaar van de iktoon-challenge 2020 Rosa van Bommel

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK