Het Grachtenfestival 2023

Het Grachtenfestival vindt deze zomer plaats van 11 t/m 20 augustus. Natuurlijk zijn er ook weer veel gratis concerten, maar de kaartverkoop voor de bijna 150 andere concerten is gestart.

 

Het Grachtenfestival

Het thema van het Grachtenfestival deze zomer is: “De toon verandert, de muziek blijft”. Dat gaat over de onrustige tijd waarin we leven enerzijds, de stabiliteit van het festival daar tegenover en de (gedwongen) flexibiliteit van de nieuwe generatie musici. Over de zoektocht van jonge makers naar een interpretatie van de wereld om hen heen en de nieuwe klanken die dat voortbrengt. Met dit statement wil het Grachtenfestival uitdragen dat muziek een vorm van geschiedschrijving is. Waarbij de Westerse canon niet langer vanzelfsprekend de basis is, maar we al het moois in muziek in de volle breedte koesteren en willen laten horen!

 

Nieuw dit jaar

Nieuw is de early-bird korting die het Grachtenfestival dit jaar biedt. In de periode van 30 juni tot 7 juli krijgt iedereen 10% korting op het gehele aankoopbedrag. De kaartprijs varieert van €5 (voor kinderconcerten) tot €22 (entree plus drankje), maar voor het overgrote deel kost een concertkaartje €19,50, waarbij al onze concerten ongeveer een uur duren.

Nieuwe reeks: Het Grachtenfestival en de Keep an Eye Foundation slaan de handen ineen voor een spectaculaire nieuwe serie concerten: ‘de Jazz Gems’. Voor deze serie zijn vier “Gems” geselecteerd: Kika Sprangers, Anna Serierse, Lucas Santana en Bnnyhunna. Deze toptalenten krijgen volledige vrijheid om hun eigen programma samen te stellen. Verwacht nieuwe composities, uitdagende samenwerkingen en spectaculaire locaties. 

Festivalhart: Dit jaar is Tolhuistuin hét festivalhart van het Grachtenfestival. Van ’s morgens 10.00u tot ’s nachts 01.00u vinden hier bijna 50 concerten plaats gedurende de 10 festivaldagen, ruim een kwart van het hele aanbod. Van kinderconcerten, tot clubconcerten, jazz en klassiek én bijna 20 concerten zijn hier gratis toegankelijk – zoals de concerten in de tuin en de dagelijkse live uitzendingen van het radioprogramma Earbites van NPO Klassiek met Dieuwertje Blok.

 

Openingsconcert

De 26e editie gaat spetterend van start op de Y-helling van het NDSM met het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van Wouter Vossen. Solist Nikola Meeuwsen (piano) is Artist in Residence van het Grachtenfestival 2023 en speelt daar het 5e Pianoconcert van Beethoven. In het voorprogramma hoor je de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2023: sopraan Sabra El Bahri-Khatri, harpist Joost Willemze en violiste Emma Roijackers. De avond wordt feestelijk afgesloten door de Roaring Cats, een hot/swing jazzband. 

Het openingsconcert begint op vrijdag 11 augustus om 18:30u en is gratis toegankelijk.

 

Premières

Elif Murat heeft van het Grachtenfestival de compositieopdracht voor 2023 gekregen. Haar werk gaat in première in het nieuwe festivalhart: Tolhuistuin. Dit concert wordt allesbehalve traditioneel: een heuse experience, met nieuwe muziek, een fantastisch instrumentarium, kostuums, beeldprojecties en dans. 

SALIX blaast kameropera nieuw leven in. De jonge theatergroep bedient een nieuwe generatie operaliefhebbers met toegankelijke en duurzame kameropera’s: humorvol, toegankelijk én compact. Tijdens het Grachtenfestival brengen ze dit jaar The Bear (1967) van de Engelse componist William Walton, naar het gelijknamige verhaal van Anton Tsjechov. 

Er zijn in totaal 11 stukken die hun première beleven tijden het festival, waaronder nieuwe composities in de reeks Opus Novum en bij de Vertelconcerten, in de genres jazz, klassiek en opera. In de series Jong Talent in de Oude Wester en Grachtenfestival Lanceert, worden bijzondere jonge musici gepresenteerd.

 

Meer informatie www.grachtenfestival.nl

 

Foto © Melle Meivogel

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK