Kinderen kiezen zelf de eerste kinderburgemeester van Haarlem!

Eind december 2019 zijn alle basisscholen in Haarlem gevraagd om mee te doen aan de verkiezing voor de Haarlemse kinderraad en de kinderburgemeester. Op 24 juni 2020 hebben 18 kinderen van de deelnemende scholen Al Ikhlaas, Dr. H. Bavinckschool, Don Boscoschool, Koorschool Sint Bavo, Liduinaschool Timorstraat, Molenwiek Dalton, Veronicaschool, de Willem van Oranje school en het IKC Zuid-Kennemerland Haarlem gestemd wie van hun de eerste kinderburgemeester van Haarlem zou worden. De keuze is gevallen op Quinten de Lange, van de Molenwiek Dalton, die de meeste stemmen kreeg en daarmee de eerste kinderburgemeester van Haarlem geworden.

 

De 10 kinderen die kinderburgemeester wilden worden, vertelden eerst in 1 minuut waarom zij dachten dat zij een goede kinderburgemeester zouden zijn en welke onderwerpen zij belangrijk vonden. Onderwerpen die genoemd werden waren onder andere racisme en discriminatie, minder zwerfafval op straat, aandacht voor ouderen en eenzaamheid. Na de pitches mochten alle kinderen hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Na het tellen van de stemmen werd duidelijk dat Quinten de meeste stemmen had gekregen. De andere kinderen nemen plaats in de kinderraad Haarlem.

Jur Botter, wethouder Jeugd, is heel blij dat de eerste kinderburgemeester en kinderraad van Haarlem er nu zijn en hoopt dat de kinderen zowel met eigen ideeën komen maar ook met ideeën van kinderen uit hun wijk of van de school.

 

Installatie en vervolg

Op 26 augustus 2020 volgt de officiële installatie van de kinderburgemeester en de kinderraad in aanwezigheid van burgemeester Jos Wienen en wethouder Jeugd Jur Botter. De kinderburgemeester krijgt ook een eigen kinderambtsketen.

Op 16 september 2020 is de eerste (echte) vergadering van de kinderraad en de kinderburgemeester. Zij komen daarna één keer per drie weken bij elkaar. De laatste vergadering is op 17 februari 2021. Daarna wordt er weer gestart met de werving van een nieuwe kinderburgemeester en kinderraad.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK