Nu in NEMO: De Makerij

NEMO Science Museum is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar wetenschap en technologie. En in de zomervakantie is NEMO éxtra leuk. Tijdens het workshopfestival de Makerij ga je samen aan de slag met drie bijzondere technieken. Stuur berichten naar elkaar in codetaal, creëer een spookverschijning of maak je eigen minifilm.

 

Wat maakt deze zomer bij NEMO bijzonder? 

Deze zomer organiseert NEMO iets bijzonders: workshopfestival de Makerij. Helemaal volgens de NEMO-formule waarbij je veel zelf doet en experimenteert. Je ontdekt er leuke workshops en je kunt er bijzondere objecten bekijken. Heb je wel eens een enórme zoötroop gezien? Of een fenakitiscoop?

 

Wat kun je doen in de Makerij?

Er zijn verschillende workshops in de Makerij, geïnspireerd op technieken uit de 19de eeuw, zoals morsecode en het eerste bewegende beeld. De uitvindingen van toen hebben invloed gehad op technieken van nu. Ze zijn daarom nog steeds belangrijk. Want hoe verstuurden mensen elkaar berichten toen er nog geen telefoon bestond? Dat ontdek je in de workshop Praat in codetaal, waarbij je elkaar geheime boodschappen stuurt met morsecode. En er is in de Makerij een enorme stad gebouwd, waarin je treinen bestuurt met behulp van morsecode.

Bij Maak een minifilm ga je aan de slag met animatie. Als je verschillende plaatjes snel achter elkaar ziet, voegen je hersenen de beelden samen. Ze lijken dan te bewegen. Dit kun je zelf proberen. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes, de zoötroop, en een flink aantal tekeningen maak je je eigen minifilm. Je kunt de mooiste creaties maken, van bloemen die tot bloei komen tot konijnen die uit een hoed worden getoverd.

Ook bijzonder is de workshop Speel met spiegelingen. Hier experimenteer je met de techniek Pepper’s Ghost. Die werd vroeger ingezet in het theater om spookverschijningen te creëren op het toneel. In de Makerij zie je hoe dit werkt, en maak je met spiegelingen een soort Instagram-filter.

 

Voor welke leeftijd is de Makerij geschikt?

De Makerij is een echte familie-activiteit en daarom ideaal voor de zomervakantie. Het is voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud, al weten jongere kinderen zich er ook goed vermaken. Sommige bezoekers zijn na anderhalf uur nog steeds lekker bezig met de workshops in de Makerij en hebben dan de rest van het museum nog niet eens gezien.

 

Moet je vooraf kaartjes kopen voor NEMO?

We raden iedereen aan vooraf tickets te reserveren of kopen, om van een plekje verzekerd te zijn. Bij de entree kun je namelijk alleen tickets krijgen als er nog beschikbaarheid is.

 

Is er nog meer te beleven in NEMO? 

Absoluut, in NEMO is van alles te beleven! Hier ontdek je hoe wetenschap en technologie alledaagse dingen bijzonder maken. Na een bezoek aan de Makerij zijn er nog vijf verdiepingen vol wetenschappelijke avonturen. In de rest van het museum vind je volop experimenten, demonstraties en workshops. Ga aan de slag en vind uit hoe bruggen werken, hoe we water drinkbaar maken en hoe bliksem ontstaat. En vergeet niet na je bezoek aan het museum even naar het dak van NEMO te gaan. Hier is een restaurant, kun je verkoeling zoeken bij de cascade en genieten van een fantastisch uitzicht over Amsterdam. En elke donderdag is er live muziek op het dak, van 17.30 uur tot 21.00 uur.

 

Je vindt de Makerij nog tot en met zondag 3 september in NEMO Science Museum.

 

Meer info nemosciencemuseum.nl/demakerij

 

Foto © DigiDaan

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK