Samhain op de Heerlijkheid Brederode

De Heerlijkheid Brederode sluit het zomerseizoen af en verwelkomt de winter met betoverende muziek en poëtische proeverijen. Ontdek de magische kapel van de ruïne, de plek waar al meer dan 8 eeuwen mensen samenkomen.

 

Zaterdag 28 oktober wordt een bijzondere dag op het Kasteel van de Heer van Brederode. De toegangspoort blijft die dag langer open om bij de opkomende volle maan het vuur te laten branden. We geven de kapel in het Kasteel haar oorspronkelijke functie terug. Het licht wat symbool staat voor hoop in de duisternis wordt ontstoken.

Onze voorouders kwamen vroeger samen om de zomer af te sluiten en de koude en donkere winter te verwelkomen. Dit Keltische feest werd Samhain (betekenis: eind van de zomer) genoemd. Allerzielen, Halloween en Dias de los Muertos zijn allen afgeleiden hiervan. Ze geloofden dat tijdens Samhain de grens tussen onze wereld en die van de geesten vervaagde en de ‘deur’ naar de onderwereld een stukje werd geopend.

Vele generaties Brederode hebben spiritueel hulp gevraagd om hen bij te staan voor alledaagse zaken; voor veiligheid, vruchtbaarheid en vrede. Hun gebeden lieten zij klinken in de kapel van het Kasteel. Op 1 juni 1397 geeft Paus Urbanus VI de heer van Brederode ‘en diens gemalin’ toestemming om op ‘een bijzondere plaats’- dat wil zeggen niet in een gewijde kerk- missen op te dragen. De kapel van de Heerlijkheid is sinds kort weer ingericht als een plek voor moderne devotie, bezinning en verstilling.

Samhain (en Allerzielen) werd gezien als een feest van de dood, een dag om de overledenen te gedenken. Brand een kaarsje in de kapel en laat je gedachten los bij het vuur. Luister warm en droog in de Donjon  naar de magische klanken van dwarsfluit en de keltische harp. Doe mee met de poëtische wijnproeverij en leer alles over het leven van de vleermuis.

Steek een kaarsje op voor vrede of gedenk wie er niet meer is. Ontmoet elkaar bij het vuur en maak licht in de duisternis.

 

programma:

(middag) Her-Opening Kapel & Troubadour Henry bij de open haard

14.00 & 15.00 uur: Vleermuisvertellingen door vleermuisexpert Jan Wondergem

16.00 17.00 18.00 uur: Poëtisch proeven met Lonneke van Heugten (stadsdichter Alkmaar) en Casper Vuurmans (Filosofisch sommelier)- Max 12 plekken per sessie (vol=vol) Drie sessies in de Donjon.

19.30- 20.30: maanlichtconcert van  Mirjam Rietberg (harp) en Dasha Beltiukova (dwarsfluit). Ze zullen Keltische melodieën van O’Carolan en ballads van o.a. Loreena McKennitt laten horen.

Bij het vuur of In de warme kelder kun je ook een hapje of drankje bestellen.

 

Entree: Tickets 6 euro aan de kassa

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK