Zo te Zien: nieuwe familie-tentoonstelling NEMO

Hoe kijk je als je kleurenblind, slechtziend of zelfs blind bent? Is wat je ziet wel echt? En hoe werkt zien in je hersenen? Tot en met 31 oktober 2021 staat het zintuig ‘zien’ centraal in NEMO Science Museum. In de nieuwe familietentoonstelling Zo te Zien ontdek je hoe je ogen werken, waarom zicht soms bedriegt en hoe iemand met een visuele beperking kan waarnemen. Ervaar hoe je met echolocatie of een taststok kunt kijken en puzzel zelf een oog in elkaar. Allemaal te zien in Zo te Zien!

 

In de tentoonstelling Zo te Zien is rekening gehouden met de toegankelijkheid voor blinde en slechtziende bezoekers. Zo zijn alle teksten vindbaar en hoorbaar via de app NaviLens en zijn de video’s in de tentoonstelling voorzien van audiodescriptie,” aldus Esther Hamstra, tentoonstellingsmaker NEMO Science Museum. Naast de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten in het museum rondom het thema ‘zien’. “Ook de extra activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen. In de demonstratie Superzicht kom je erachter dat je met technologie meer kunt zien en in de workshop Praat in codetaal ga je aan de slag met het morse-alfabet.”
 
In de Werkplaats staan objecten gerelateerd aan het thema, zoals warmtebeeldcamera’s (bruiklenen Ministerie van Defensie), een replica Van Leeuwenhoek-microscoop (bruikleen Rijksmuseum Boerhaave) en een röntgenbuis uit eigen collectie. Hier kunnen bezoekers aan de slag met licht en schaduw door het maken van een schaduwschilderij.
 
Challenge en proefjes voor thuis
Deze zomer kun je ook thuis of op vakantie aan de slag. Fop je brein en doe mee aan de nieuwe #NEMOchallenge. Maak zelf een optische illusie: verdwijn in een emmer, rijd in een speelgoedauto of eet je ouders op. Deel je foto en maak kans op een tof NEMO prijzenpakket. Op de website van NEMO vind je vele activiteiten, testjes en weetjes rondom het thema ‘zien’. Neem een kijkje op: nemosciencemuseum.nl/zotezien.
 
Partners
De tentoonstelling Zo te Zien wordt mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Stichting Oogfonds Nederland, CooperVision Specialty EyeCare en Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden. Met steun en adviezen van het Bartiméus Fonds werkt NEMO aan een toegankelijk museum voor publiek met een visuele beperking.
 
Praktische informatie
Wat: nieuwe tentoonstelling Zo te Zien
Wanneer: 10 juli t/m 31 oktober 2021 
Tijd: 10.00 – 17.30 uur
Voor wie: vanaf 8 jaar
Deze zomervakantie zijn er nieuwe workshops en activiteiten in NEMO; zo is een bezoek extra leuk! Van 10 juli t/m 31 oktober 2021 staat het zintuig ‘zien’ centraal in NEMO Science Museum. In de nieuwe familietentoonstelling Zo te Zien ontdek je hoe zien werkt in je hersenen, hoe je ogen je bedriegen en hoe iemand met een visuele beperking kan zien. Ontdek in de demonstratie Superzicht dat je met technologie meer kunt zien en ga aan de slag met het morse-alfabet bij de workshop Praat in codetaal. Op de website van NEMO vind je een spannende nieuwe challenge Fop je brein en leuke proefjes en testjes voor thuis. Koop of reserveer je ticket online via: nemosciencemuseum.nl/zotezien
 
 
Foto: Nemo Challenge Fop je brein © Digidaan

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK