9 nieuwe genomineerden voor Kunstenaar van het jaar

In de achttiende editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar zijn weer ruim 500 Nederlandse kunstenaars voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars, die het meest zijn voorgedragen, zijn genomineerd. Onder de genomineerden zijn schilders, beeldhouwers, fotografen en kunstenaars die zich op andere wijze uiten. Onder deze 90 genomineerde kunstenaars zijn 9 nieuwe namen: Lotta Blokker, Melanie Bonajo, Karin Bos, Raquel van Haver, Sidi El Karchi, Iris Kensmil, Rafaël Rozendaal, Elisabet Stienstra en Koen Taselaar.
Na de nu afgeronde nominatieronde, start vandaag, 1 juli, de eerste publieksronde.

 

Publieksronde
Tijdens de eerste publieksronde van de verkiezing, die van 1 juli tot 15 september duurt, kan iedereen stemmen op de dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en zelf een kunstenaar voordragen. Naar verwachting worden er tijdens de verkiezing 40.000 à 50.000 stemmen uitgebracht. Stemmen kan via de website www.kunstenaarvanhetjaar.nl. Daar kan men ook afbeeldingen van werken en een toelichting van alle genomineerde kunstenaars zien.

 

De grootste kunstverkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 90 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservators (www.kunstenaarvanhetjaar.nl/panel/).

 

De eerste editie van de verkiezing was in 2002. In dat jaar werd Corneille Kunstenaar van het jaar. Daarna viel onder andere Henk Helmantel, Ans Markus, Ad Arma, Jeroen Hermkens, Sam Drukker, Ted Noten, Erwin Olaf, Marlene Dumas, Daan Roosegaarde, Marc Mulders,  Theo Jansen en Claudy Jongstra die eer ten deel. Dit jaar heeft Saskia Boelsums de eretitel in de wacht gesleept. Door het grote aantal uitgebrachte stemmen geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars in brede kring genieten.
Op de eerste dag van de Kunstweek, dit jaar van 7 t/m 15 november, wordt de nieuwe volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin honderd kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij krijgen.

 

Drie winnaars
De verkiezing leidt tot drie winnaars. Naast de Kunstenaar van het jaar 2021, worden het Talent van het jaar 2021 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2021 gekozen.
Kunstenaar van het jaar is de kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

 

Stemmen kan via de website www.kunstenaarvanhetjaar.nl

 

Foto: Saskia Boelsums Kunstenaar van het jaar 2020

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK