Absurdistische installatie Willem de Haan op NDSM-werf

Multidisciplinair kunstenaar Willem de Haan zijn absurdistische installatie Landing Strip, dat onderdeel uitmaakt van het project Airport Noord is tot en met woensdag 24 juli 2019 op de NDSM-werf te zien.

 

Willem de Haan benadert serieuze vraagstukken op een cartooneske, sculpturale en soms lachwekkende manier, om hiermee een ode te brengen aan een bepaald object, onderwerp of situatie. Met Landing Strip maakt hij een site-specifieke installatie in opdracht van de Stichting NDSM-werf. De Haan brengt een eerbetoon aan de weidsheid van de werf en gaat dieper in op de vraag waarvoor deze multi-inzetbare ruimte, die oorspronkelijk diende voor internationale infrastructuur, in de toekomst gebruikt kan worden.

Airport Noord is niet alleen een nieuwe fictieve verbinding tussen Amsterdam Noord met de stad aan de overkant en de rest van de wereld, maar creëert ook hernieuwde verbintenissen. Luchtvaart blijkt een belangrijk aandeel in de historie in Stadsdeel Noord te hebben; ooit stond hier een vliegtuigfabriek, waren er drie vliegvelden én een internationale luchtshow. Precies honderd jaar geleden, in 1919, vond hier de ELTA (Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam) plaats.
Op verschillende locaties in Amsterdam Noord wordt dit jaar aandacht gegeven aan dat bijzondere jubileum. Zo vindt er op 11 en 12 augustus een ELTA Expositie in de NDSM Loods plaats en is de tentoonstelling ‘Noord Vliegt’ in Museum Amsterdam Noord te zien.

Met de fictieve landingsbaan op de werf en het project Airport Noord geeft Willem de Haan enerzijds een fictief kijkje in de toekomst, maar herbeleven we tevens de luchtvaarthistorie en -sensatie van over het IJ.

 

Over Willem de Haan
Sommige mensen zeggen dat Willem de Haan (1996) nooit grappen maakt, omdat hij al lange tijd is blijven steken op het punt van vervreemding en verwarring dat aan een grap vooraf gaat. Zelf is hij er niet zeker van.

“Ik probeer met alles wat ik doe een eerbetoon te doen aan de dagelijkse situaties zoals ze zijn. Veel van deze situaties zijn al erg verwarrend. Een duidelijke punchline over een humoristisch gegeven zou het onderwerp niet in zijn waarde laten. Iets vreemds moet niet ineens verklaard worden”. Willem dacht op dit moment aan de iconische blauwe hondjes die te zien zijn op Page toiletpapier. “Je kont afvegen met afbeeldingen van puppies, dat moet je gewoon kunnen accepteren en waarderen zonder logische verklaring.”

 

Over de NDSM-werf
Vanaf de jaren twintig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was de NDSM-werf één van de grootste scheepswerven ter wereld. Na het staken van deze activiteiten werd dit uitgestrekte terrein – met haar imposante decor van kraanspoor, loodsen en een reusachtige hellingbaan – een thuishaven voor creatief experiment, innovatieve ambities en ondernemerschap.

Stichting NDSM-werf regisseert, initieert, cureert, verbindt en stimuleert activiteiten, waardoor de stad, haar bewoners en bezoekers deze plek omarmen als een gebied waar ruimte is voor het onverwachtse. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor het kunstprogramma, waar het project van Willem de Haan onderdeel van is.

 

Meer info: www.ndsm.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »