Alexander Warenberg wint GrachtenfestivalPrijs 2021

Cellist Alexander Warenberg heeft de GrachtenfestivalPrijs 2021 toegekend gekregen. Dat is gisteravond bekend gemaakt in de Wintertuin van Hotel NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky tijdens de feestelijke Avond van de GrachtenfestivalPrijs. Warenberg krijgt daarmee de titel Artist in Residence 2022 en carte blanche om tijdens het volgende festival een uiteenlopend programma samen te stellen en te presenteren.

 

“Alexander is een echte oermusicus, hij versmelt met zijn instrument en geeft zich volledig over aan zijn eigen interpretaties van de muziek. Dit samen met zijn ideeënrijkdom maakt hem tot de ideale kandidaat voor de komende residency.” aldus de jury. 

De genomineerden, klarinettist Jelmer de Moed (1995), cellist Alexander Warenberg (1998) en pianist Yang Yang Cai (1998), werden gevolgd door een vakjury bestaande uit Frederike Berntsen (muziekjournalist), Aart-Jan van de Pol (directeur Nederlands Vioolconcours) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus). Juryvoorzitter Frederike Berntsen overhandigde de prijs na een fantastisch optreden van de drie genomineerden samen.  “Alexander heeft mij deze zomer betoverd met zijn sublieme cellospel, prachtige klank en innemende persoonlijkheid. Als Artist in Residence 2022 zal hij een inspirerende bijdrage geven aan het festival met spannende concerten waarbij hij zich zal laten omringen door andere topmusici en uiteenlopend repertoire.” aldus Lestari Scholtes – programmeur van het Grachtenfestival.

 

De GrachtenfestivalPrijs

De GrachtenfestivalPrijs onderstreept de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

 

Alexander Warenberg

Alexander studeerde bij Monique Bartels aan het Conservatorium in Amsterdam en aan de Barenboim-Said Academie bij professor Frans Helmerson. Sinds januari 2019 studeert Alexander verder bij professor Helmerson aan de Kronberg Academie in Duitsland. Alexander won prijzen op onder andere het Nationaal Cello Concours in Amsterdam, het Antonio Janigro International Cello Concours en het Prinses Christina Concours. Hij trad verschillende keren op in het Concertgebouw in Amsterdam, maar ook voor de Nederlandse televisie en radio. Als kamermusicus trad hij op met Menahem Pressler, Denis Kozhukhin, Gil Sharon, Paolo Giacometti en Lucas Jussen. Alexander speelde ook op festivals als het Internationaal Kamermuziekfestival in Utrecht, het Grachtenfestival, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland en Wonderfeel. Alexander bespeelt een Jean Baptiste Vuillaume cello uit 1845, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

De vijftiende uitreiking

De GrachtenfestivalPrijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Bosgraaf en Elias (blokfluit en gitaar, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007).  

De Avond van de GrachtenfestivalPrijs is live uitgezonden door de NTR op Radio 4. De presentatie was in handen van Ab Nieuwdorp.

 

Foto: Cellist Alexander Warenberg tijdens de avond van de GrachtenfestivalPrijs 2021 © Rob van Dam

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK