Alive en Kicking! in de race voor Gouden C

Het uitwisselingsproject Alive en Kicking! tussen ouderen uit Amsterdam en Groot Brittanië van Stichting Rainbow is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2020. Met de Gouden C zet het Fonds voor Cultuurparticipatie jaarlijks één van de vele ondersteunde projecten op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie in de schijnwerpers. Door de coronapandemie is dit jaar een bijzondere editie. Het Fonds laat met deze Gouden C zien hoe veerkrachtig en creatief gewerkt is door de projecten in deze moeilijke tijd. Een driekoppige jury bepaalt de winnaar. Op 7 juli weten we of ze de Gouden C in ontvangst mogen nemen.
 
 
Het project Alive en Kicking! brengt tijdens corona ouderen uit Amsterdam en ouderen van Théâtre Sans Frontières in Northumberland, Groot Brittanië met elkaar in contact. Via Zoom spreken zij openhartig over dat zij als kwetsbaar worden gezien. Zij denken samen terug aan hun ‘vrijheid, blijheid’ van de jaren ’60 en ’70. Met het maken van deze online voorstelling deelden zij lol en verdriet. Bovendien overwonnen zij hun computervrees.
 
Loes Hegger, regisseur en initiatiefnemer: “Toen live repetities en voorstellingen niet langer mogelijk bleken, zijn de we de uitdaging van zoom aangegaan met een doelgroep voor wie digitale communicatie absoluut geen vanzelfsprekendheid is. De behoefte om de eenzaamheid van vier muren te doorbreken was groter dan de computervrees. Het was een compleet nieuwe tak van sport voor mij en de deelnemers. De Gouden C nominatie voelt als een feestelijk uitroepteken na een pittig corona-jaar, voor ons allemaal. En zeker voor deze ouderen, die in isolement thuiszaten.”
 
De Gouden C
Elk jaar geeft het Fonds de Gouden C aan een project dat extra aandacht verdient. Het afgelopen jaar was, vanwege corona, een bijzonder jaar voor alle projecten. Dit heeft grote invloed gehad op het al dan niet kunnen uitvoeren van plannen. Daarom ligt de nadruk dit keer niet op ‘een project dat je mee moet maken’ maar ‘een project dat zocht naar mogelijkheden’ in deze moeilijke tijd. Het Fonds laat met deze Gouden C zien hoe veerkrachtig en creatief gewerkt is.
 
Voor de prijs komen alle in 2020 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist van vijf projecten is samengesteld door medewerkers van het Fonds. De winnaar wordt bepaald door een deskundige jury: Khalid Boutachekourt – voorzitter Raad van Toezicht Fonds voor Cultuurparticipatie, Mick Janssen – matchmaker Middelburg/Vlissingen, urban umbrella ​& artiest (video/muziek) en Sharina Gumbs – initiator van het project Re-fill your cup with authenticity: winnaar Gouden C 2019.Zij beoordelen de projecten op veerkracht, innovatie en inspiratie. De winnaar ontvangt een Gouden C speldje, een cheque ter waarde van € 1000,- en een juryrapport.
 
De andere 4 genomineerden voor de Gouden C 2020
Shared History of the World van First Noble, Studio Textielfestival van STIDOC, IBE Winter Studio van The Notorious IBE en Taartrovers Film Festival van Stichting Taartrovers Festival.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK