Amsterdam Sinfonietta brengt nieuwe muziekfilm Atashgah

Op vrijdag 21 mei 2021 lanceert Amsterdam Sinfonietta de nieuwe muziekfilm Atashgah, met solisten Kayhan Kalhor op kamancheh en cellist Kian Soltani. De regie is in handen van de Vlaamse regisseur Hans Pannecoucke, die onder meer de Eurovision Songfestival-acts van Duncan Laurence en The Common Linnets ontwierp.

 

Amsterdam Sinfonietta wil met een reeks muziekfilms klassieke muziek aantrekkelijker maken voor het scherm en zo een veel groter publiek bereiken. Daarvoor werkt het ensemble samen met verschillende filmmakers, onder wie Maarten Corbijn. Met de jonge videokunstenaar Gideon van der Stelt wordt momenteel samengewerkt aan een animatiefilm. Met Hans Pannecoucke maakte het ensemble naast Atashgah een film met muziek van de Iraanse componist Farokhzad Layegh.

De Amerikaanse violist Colin Jacobsen, lid van Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble, schreef Atashgah als een ode aan Kayhan Kalhor en zijn Iraanse achtergrond. Atashgah werd een samenspel van cello, kamancheh en strijkorkest en combineert westerse harmonieën met Perzische strijkersklanken. De titel verwijst naar een oude, belangrijke vuurtempel dicht bij de historische stad Isfahan, die Jacobsen ooit bezocht. In de film wordt de tempel gesymboliseerd door een groot lichtkunstwerk dat midden tussen het orkest en de solisten staat.

Atashgah maakte onderdeel uit van het programma Road to Iran, dat Amsterdam Sinfonietta in oktober vorig jaar met Kayhan Kalhor en Kian Soltani speelde.  

De volgende muziekfilm, met Piazzolla’s Vier seizoenen van Buenos Aires gaat op 6 juni in première tijdens het Sinfonietta String Festival Zeeland Online.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK