Bijzondere miniatuurweefsels in het Kleinste museum van Haarlem

Vanaf zaterdag 23 januari 2021 laat Maria van Veelen haar bijzondere collectie kleine weefgetouwtjes en bijzondere weefsels zien. Maria leerde al jong voelen, kijken en spelen met draden in de wolwinkel van haar ouders. Nu werkt ze het liefst met zijde maar ze gebruikt ook papier, paardenhaar, berkenwortels en natuurlijk wol.

 

In het Kleinste museum van Haarlem zijn allerlei soorten weefsels te zien. Sjaals, kleine wandkleedjes, mooie proefweefsels, tasjes en zelfs een mandje van koperdraad geweven zónder weefgetouw. De kleuren van de weefsels zijn bijzonder en harmonieus op elkaar afgestemd. Daarnaast toont ze een aantal van haar bijzondere collectie kaart- en bandweefgetouwtjes uit verschillende landen zoals Letland, Nederland, Italië en Nieuw-Zeeland.

Maria is een gepassioneerd weefster en is vanaf de jaren 60 in de vorige eeuw dagelijks bezig met weven. Ze deed haar inspiratie vooral op tijdens de vele reizen die ze maakte. Zij zou niet meer zonder het weven kunnen. Ík gun ieder mens een passie in zijn of haar leven, het verrijkt je leven zo enorm’, zegt Maria.

 

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

 

Kunst Centrum Haarlem is al bijna 50 jaar dé kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

 

Weefsels, de verzameling van Maria van Veelen 
Kleinste museum van Haarlem, 24/7 open, ook nu!

 

23 januari – 15 maart 2021

Kunst Centrum Haarlem

Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK