Cultuurfonds Onderscheiding voor Patricia Tjiook-Liem

Het Cultuurfonds geeft dit jaar de Cultuurfonds Onderscheiding aan Patricia Tjiook-Liem (Amstelveen) voor haar belangrijke, vrijwillige inzet voor het cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland. De onderscheiding wordt op maandag 3 juni aan haar uitgereikt op Kasteel Amerongen, door commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Holland. Tijdens een feestelijke en cultuurrijke ceremonie krijgen ook de andere laureaten van 2024 de Cultuurfonds Onderscheiding uitgereikt.
 
 
De Cultuurfonds Onderscheiding is de opvolger van de Zilveren Anjer, die sinds 1950 door het Cultuurfonds is toegekend aan bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.
 
 
Patricia Tjiook-Liem – cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland
Patricia Tjiook-Liem richtte in 2011 het Chinese Indonesian Heritage Center op, van onschatbare waarde voor het vastleggen en naar voren brengen van de geschiedenis en de cultuur van de Chinezen uit Indonesië. Met haar vele projecten, onderzoek, lezingen en boeken brengt Patricia Tjiook-Liem de geschiedenis van een vergeten gemeenschap tot leven en legt deze voor altijd vast.
 
 
Gouden netwerk van vrijwilligers
Cathelijne Broers – directeur van het Cultuurfonds: ‘Met de Cultuurfonds Onderscheiding zetten we ook dit jaar de spotlights op fantastische mensen die zich jarenlang belangeloos inzetten voor cultuur of natuur. Zij zijn echt onmisbaar voor het levendig en toegankelijk maken en houden van cultuur en natuur.
Vrijwilligers zijn actief in musea, theaters, bij muziekverenigingen, koren, onderhouden erfgoed en monumentale tuinen. Ze organiseren, onderzoeken, regelen, máken, géven. Vaak onzichtbaar achter de schermen, maar met een heel zichtbaar en voelbaar resultaat ervóór. En de mensen die onze onderscheiding krijgen, springen er bovenuit, zij zijn echt het  ‘gouden draadje’ dat het netwerk verbindt.’
 
 
75e uitreiking
Het is dit jaar de vijfenzeventigste keer dat het Cultuurfonds bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur een onderscheiding geeft, inmiddels aan meer dan 300 mensen. Cathelijne Broers: ‘En dat blijven we ook doen. Cultuur en natuur zijn dé verbindende waarden in onze samenleving. En dat is geen bijzaak, maar een hoofdzaak voor ons allemaal. En deze bijzondere vrijwilligers laten zien dat je er dan ook wat voor kan doen en hoeveel dat betekent.’
 
 
De Cultuurfonds Onderscheiding 2024 voor:
Rose Mary Allen – voor haar inzet voor cultureel erfgoed en geschiedenis van Curaçao;
Franke Remerie – voor zijn inzet voor natuurbehoud en biodiversiteit; 
Patricia Tjiook-Liem – voor haar inzet voor het cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland;
Gert-Jan en Carla Kramer–Lems – voor hun inzet voor muziek, beeldende kunst, erfgoed en theater; 
Engelen van Amerongen – voor hun inzet voor het behoud van historisch textiel
 
 
Onderscheiding met een gouden draadje
De Cultuurfonds Onderscheiding is een ontwerp van edelsmid Aletta Teunen en verbeeld de samenhang en verbinding tussen mensen door cultuur en natuur en het ‘gouden draadje’ dat de vrijwilligers hierin zijn.
 
 
Over de Cultuurfonds Onderscheiding
De Cultuurfonds Onderscheiding – de opvolger van de Zilveren Anjer die sinds 1950 werd toegekend door het Cultuurfonds – is er voor bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De onderscheiding wordt toegekend op voordracht en wordt elk jaar uitgereikt aan drie tot vijf laureaten. Vanaf eind vorig jaar heeft het Cultuurfonds een andere naam, die de eerder ontwikkelde nieuwe merkidentiteit weerspiegelt, de nieuwe naam van de vrijwilligersonderscheiding sluit hier op aan. 
 
Iedereen kan iemand voordragen voor de Cultuurfonds Onderscheiding. Vanaf 15 juni 2024 kunnen nieuwe voordrachten worden gedaan voor 2025.
 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK