Cultuursector rolt loper van verloren werk uit bij Tweede Kamer

Pleidooi voor herstelplan culturele sector

De Creatieve Coalitie, het samenwerkingsverband van 42 culturele en creatieve belangenorganisaties, samen goed voor 50.000 makers en werkenden, nodigde vanmorgen Tweede Kamerleden en minister van Engelshoven uit om op het Plein in Den Haag over een loper van al geannuleerde voorstellingen en concerten te lopen. In de Tweede Kamer werd vandaag gedebatteerd over de Corona-aanpak Cultuur.

 

Het verlies van de cultuursector wordt geschat op 2,6 miljard euro, de corona maatregelen hebben op deze sector veel langer impact  dan in de meeste sectoren het geval is. De staatssteun moet flink worden uitgebreid om de sector van de ondergang te redden. De Creatieve Coalitie pleit dan ook samen met de taskforce culturele en creatieve sector voor een robuust herstelplan om deze coronacrisis te doorstaan. Het verruimen van regelingen bedoeld voor al die flexwerkers, zelfstandigen en kleine ondernemers in deze sector die tussen wal en schip vallen is een van de kernpunten. Zij worden niet goed geholpen door de generieke noodsteun, waardoor deze makers en werkenden extra zwaar zijn getroffen

 

Diverse politici van PvdA, Groen Links, SP,  D66, VVD, PvdD en CU spraken de demonstranten langs de loper toe met de boodschap de sector graag van ondergang te willen behoeden. Of de actie leidt tot het voegen van daad bij woord moet donderdag 1 juli blijken, dan wordt er gestemd over de diverse ingediende moties.

 

Rode loper onderstreept de impact van corona-maatregelen

Initiatiefneemster Irene Kuiper, actrice en bestuurslid bij de Kunstenbond: “Wij willen deze ‘rode loper’ aan posters uitrollen om de impact nog maar eens te onderstrepen.”
 
De rode loper is ook een vervolg op ‘Cultuur in actie’, de nationale ketendemonstratie van 30 mei tot en met 5 juni waarin de sector 84 uur livestream heeft verzorgd. De sector is inmiddels meer verenigd en vastberadener dan ooit om de sector op zijn maatschappelijke en economische belang te waarderen en te voorkomen dat de sector instort.
 
Eerder nam de Tweede Kamer een met ruime steun een aantal moties om alles in het werk te stellen om creatieve makers in de culturele sector, zowel voor als achter de schermen, inclusief zzp’ers en freelancers, door deze crisis heen te helpen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK