Is het vijftig jaar na Aktie Tomaat tijd voor nieuw protest in de theaterwereld? Live debat en radiodebat onder leiding van Coen Verbraak
Het is op de kop af vijftig jaar geleden dat jonge theatermakers van Aktie Tomaat in opstand kwamen tegen de vastgeroeste wereld van de podiumkunsten. Er was volgens hen geen ruimte voor engagement en experiment. Jong talent smeet uit protest met tomaten tijdens voorstellingen van het traditionele toneel. De strategie had effect.
Een stroom aan nieuwe, inmiddels legendarische, theatergroepen als Werkteater en De Appel zag het levenslicht. Overvloed op het gebied van kleine zalen, productiehuizen en mime werd mogelijk gemaakt. Inmiddels is de cultuurwereld door de overheid financieel kaal gesnoeid. De schaarse middelen die resten lijken weer naar de grote gezelschappen te gaan.
Is de toneelwereld in 2019 terug bij af? Zijn het de aloude ensembles die weer de dienst uitmaken? Is er nog voldoende ruimte voor experiment en engagement? Speelt de overheid daar een rol in? Of is het de macht van de markt die tegenwoordig alles overheerst in de theaterwereld, van Soldaat van Oranje tot de regen aan vertaalde Amerikaanse succesnummers in het DeLaMar Theater? Vrij naar het adagium van een oude commerciële tv-baas: als de mensen bloemkolen willen, krijgen ze bloemkolen.
De publieke tribune van Human stelt de gewetensvraag: is het tijd voor een nieuwe Aktie Tomaat?
De publieke tribune live op de radio
Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met regisseur Johan Simons, actrice Olga Zuiderhoek, acteur en theatermaker Hans Croiset en musicalster Frank Sanders.
Maandag 26 augustus van 20.30-21.30 uur op NPO Radio1 bij Human.