Expositie Diederik Stevens bij café RAECKS

Deze maand december is het precies honderd jaar geleden dat Victor Libion terugtrad als baas van het roemruchte Parijse café La Rotonde. Libion? La Rotonde?

Victor Libion, een patriarchale reus met een witte haardos, opende in 1911 een brasserie die hij La Rotonde doopte. Het etablissement aan de boulevard du Montparnasse op nummer 105 bestaat nog altijd. En hoe! De reputatie ervan is mythisch te noemen, vooral dankzij de vele, later wereldberoemd geworden kunstenaars en schrijvers die in Libions tijd, maar ook daarna, de tafeltjes bevolkten.

Libion bezorgde de artiesten een thuisgevoel. Hij was de eerste kroegbaas die binnen- en buitenlandse kranten op de cafétafels legde, en hij liet de platzakke bohème uren ongemoeid zitten op een enkele café crème. In 1912 liep de nog relatief onbekende Pablo Picasso er voor het eerst naar binnen. Spoedig erna mocht Picasso het café van Libion volhangen met zijn werk, bij wijze van een terloopse tentoonstelling. Een traditie was geboren.

Eind 1918 stopte Libion als patron. Nu, exact een eeuw later, treedt Elout Stevens met zijn café RAECKS in Libions voetspoor. Met ingang van deze maand zullen onder leiding van curator en kunsthistoricus Maria van Vlijmen periodiek tentoonstellingen in café-wijnbar RAECKS worden opgetuigd. De aftrap wordt verricht op 8 december aanstaande, van 17.00 tot 19.00 uur, met de vernissage van de expositie van het werk van kunstschilder Diederik Stevens.

Diederik Stevens (Rotterdam, 1960) is een volbloed kunstschilder die gefascineerd is door de ongerepte natuur. Naast zijn vele reizen zullen ongetwijfeld ook zijn vroegere dienstplichtige jaren bij het Korps Mariniers, waarin hij onder meer de Noordzee leerde kennen als vriend en vijand, aan zijn liefde voor de elementen hebben bijgedragen. Stevens volgde lessen aan de Kunstacademies van Parijs, Rome en Antwerpen. Op de expositie in Café RAECKS is een aantal van zijn fors geschilderde werken te zien, als een ode aan de eeuwige schoonheid van onze aarde, met zijn niets ontziende zeeën, stormen en luchten.

Maria van Vlijmen, curator

 

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »