Fashion paintings Els van Rijssel in Kunst Centrum Haarlem

‘LICHTE AARZELINGEN fashion paintings Els van Rijssel’ is de titel van een nieuwe tentoonstelling in Kunst Centrum Haarlem. Els van Rijssel exposeert vanaf zaterdag 15 augustus een serie schilderijen met voornamelijk jonge mannen gekleed in trendy pakken en populaire retro jaren 70 merkkleding. Door haar gebruik van dunne en schrale lijnen ontstaan werken met weinig kleur. Wat overblijft zijn minimalistische schilderijen van zachtaardige, relaxte jonge mannen in alle eerlijkheid en zonder pantser. LICHTE AARZELINGEN is te zien tot en met zaterdag 10 oktober 2020.

 

Els van Rijssel raakte al tijdens haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, gefascineerd door de wereld van mode en catwalks. De esthetiek en schoonheid van mode en haar modellen werd een inspiratiebron voor haar werk. Van Riissel gebruikt voor haar schilderijen foto’s die zij veelal uit modebladen scheurt.

Het via foto’s schilderen heeft zij gemeen met schilders zoals Luc Tuymans en Marlene Dumas. Els van Rijssel werkt niet met levende modellen, die moeten naar haar mening te lang stil zitten. “Er is geen of weinig actie in mijn werk – men zit, staat of hangt wat – maar het is wel zo dat ik in essentie mensen via hun motoriek ervaar dus kijk ik graag naar balletrepetities op YouTube, ik volg de catwalk shows van Londen, Parijs en Milaan op YouTube en hou van het Internationaal Film Festival Rotterdam’’.

 

Karakterstudies
Ondanks dat het werk van Els van Rijssel refereert naar mode hebben haar schilderijen niets te maken met traditionele modeafbeeldingen. Mode is het vertrekpunt van het werk, de olieverfschilderijen zijn karakterstudies naar jonge twintigers die zich op scharnierpunten van hun leven bevinden. Het werk van Els van Rijssel is zeer eigentijds en laat de wereld van anno nu zien.

 

LICHTE AARZELINGEN

fashion paintings Els van Rijssel
Kunst Centrum Haarlem

Zaterdag 15 augustus tot en met zaterdag 10 oktober 2020

Kunst Centrum Haarlem

Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

Gedurende de zomer open van woensdag tot en met zaterdag 11.00 – 17.00 uur.

Na 1 september open van dinsdag tot en met zaterdag 11.00 – 17.00 uur

 

Zie ook www.kunstcentrum-haarlem.nl

 

 

Beeld: Els van Rijssel, armani vintage male model,  120 x 45, olie op doek

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK