Florence Marceau-Lafleur wint De Vishal Kunstprijs

Vishal-lid Florence Marceau-Lafleur is de winnaar van De Vishal Kunstprijs 2020 voor leden tot en met 40 jaar. De prijs bestaat uit een solotentoonstelling in 2021 en een financiële bijdrage mogelijk gemaakt door Rabobank Haarlem-IJmond. ‘Ze beweegt zich als een wetenschapper in de kunst’, aldus de jury.

 

Het werk van Florence staat in het teken van het onderzoek naar dualiteit. Vorm en geen vorm, positief en negatief, tijdelijkheid en eeuwigheid. Ieder werk is een gelaagd proces waarin het menselijk lichaam en de ruimte vaak centraal staan.

 

Uit het juryrapport:
‘Uitgangspunt is haar eigen lichaam en de verhouding daarvan tot de wereld. Kijk naar je huid en je ziet een vel met aderen en sproeten, maar vergroot je één klein stukje uit, dan ontstaat een onherkenbaar labyrintisch landschap dat ook op papier kan worden nagetekend en weer uitgegumd. Kijk naar je huid en stel je voor dat je op basis van je eigen gewicht en omvang de oppervlakte van je huid zou kunnen tekenen. Hoe groot zou die tekening dan worden en in hoeverre klopt wat je tekent en ziet met wat je voelt: met hoe je jezelf ervaart? Ben je groter of kleiner dan de uiteindelijke plattegrond van je huid.’

 

‘Florence Marceau-Lafleur is opgegroeid in een gezin van wetenschappers in Parijs. Daar leerde zij dat het zinvol is om zaken te ordenen, verzamelingen aan te leggen, ogenschijnlijk onnuttige dingen te verenigen en zorgvuldig te beschrijven. Want alleen door zorgvuldigheid en door de drang naar volledigheid wordt zo’n verzameling iets: een encyclopedie, een spiegel van een stukje van de wereld. Zo beweegt Marceau-Lafleur zich als een wetenschapper in de kunst.’

 

De Vishal Kunstprijs
In 2011 is De Vishal Kunstprijs in het leven geroepen, die om de twee jaar wordt uitgereikt aan een Vishal-lid. De jury van deze vijfde editie bestaat uit: Lucette ter Borg, Esther Jiskoot en Gijs Frieling. Uit een brede voorselectie (15 Vishal-leden geboren na 1980) heeft de jury, na individuele bestudering van de websites van de kunstenaars en atelierbezoeken, drie kunstenaars genomineerd.

 

De genomineerden waren: Ian de Ruiter, Rutger van der Tas en Florence Marceau-Lafleur. Het werk van Rutger van der Tas bestaat zowel offline als online. Hij maakt olieverfschilderijen en tekeningen, maar ook digitale collages. Hij knipt, plakt en monteert steeds opnieuw en creëert zo steeds nieuwe beelden. Ian de Ruiter maakt driedimensionaal werk, met name sculptuur en installatiekunst. Hij werkt graag met niet-materiële elementen zoals licht, kleur, wind, beweging en zwaartekracht.
De drie Vishal-leden zijn tot 13 december te zien met een presentatie in de Vishal.

 

De Vishal
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium. De Vishal ontvangt financiële steun van de gemeente Haarlem.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK