(GEEN) GEZICHT in Kunst Centrum Haarlem

Vanaf 25 maart is de tentoonstelling (GEEN) GEZICHT te zien in Kunst Centrum Haarlem. De drie kunstenaars Guda Koster, Anuli Croon en Itie Langeland exposeren samen hun werk. Het is een kleurrijke expositie waarin structuren en patronen, textiel, gezichten en kleur een belangrijke rol spelen.

 

Het werk van Guda Koster is humoristisch, vrolijk, anders, soms beklemmend en ook herkenbaar. Ze maakt werk dat zich begeeft in het gebied tussen mode, beeldhouwkunst, fotografie en performance. De foto’s van Guda Koster van mensen die schuilgaan in strakke vormen van textiel maken nieuwsgierig. Soms is er niet meer te zien dan een been of een arm. En de beelden hebben nooit een gezicht. Om de tentoonstelling gezicht te geven laat Guda Koster haar nieuwste werken zien en koos ze de twee kunstenaars Anuli Croon en Itie Langeland uit om samen mee te exposeren.

 

Tijdens de corona pandemie verzamelde de Amsterdamse kunstenaar Itie Langeland gezichten. In deze periode en met name tijdens de lockdowns werd de eenzaamheid uitvergroot en beter zichtbaar. Voor Itie werd duidelijk dat alleenstaanden vrienden en kennissen volledig op zichzelf werden teruggeworpen en daarom maakte ze portretten. Itie Langeland gebruikt foto’s uit tijdschriften en boeken. De gezichten op de foto’s voegt ze samen, beplakt en bewerkt ze met naald en draad. Sommige delen uit de foto’s worden heel precies uitgesneden zodat structuren ontstaan. Allerlei details zoals vele ogen, monden en patronen kun je ontdekken in het werk van Itie. Het geduld waarmee ze te werk gaat is een contrast met de veelheid van afbeeldingen en de vluchtigheid daarvan waarop ze haar werk baseert.

 

Ook te zien in de tentoonstelling (GEEN) GEZICHT zijn sterkt geabstraheerde portretten van de Rotterdamse kunstenaar Anuli Croon. Haar personages zijn niet herkenbaar en ze noemt ze Tronies. Wat opvalt aan de gezichten zijn de neuzen. Zij zitten in de weg, steken uit het platte masker, zijn afstotend en doen een beroep op inleving. De schilderijen van Anuli Croon zijn op linnen zijn gemaakt met behulp van verfrollers, kleine penselen, afplakband, sjablonen en matte acrylverf. In de wirwar van vlakken en patronen veroveren de gezichten een plaats.

 

Wil je meer weten over het werk van deze drie kunstenaars? Kom dan naar de speciale evenementen en ontmoet de kunstenaars. De kunstenaars lichten hun werkwijze toe, vertellen waar ze hun inspiratie vandaan halen en beantwoorden alle mogelijke vragen in de tentoonstelling. Kom ze begroeten op zaterdag 16 april (Anuli Croon), op zaterdag 23 april (Itie Langeland) of op zaterdag 7 mei (Guda Koster). Aanvang 15:00 uur. 

 

 

(GEEN) GEZICHT

Kunst Centrum Haarlem

Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem

www.kunstcentrum-haarlem.nl

25 maart t/m 21 mei 2022

Open van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

 

Kunst Centrum Haarlem is al 50 jaar dé kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design gebruiksartikelen. Naast de kunstuitleen en een winkel organiseert Kunst Centrum Haarlem exposities en bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

 

Beeld: Itie Langeland, Blue,2020

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK