Het HEM opent vanaf 27 juni haar deuren

Op 25 mei lanceerde Het HEM de crowdfunding-campagne Shoot Us With Love! met als doel het cultuurhuis na wegvallen financiering weer zo snel mogelijk open te stellen voor publiek. 351 donateurs brachten ruim € 32.000 binnen, waarmee de doelstelling is bereikt en is Het HEM vanaf 27 juni weer open voor publiek. Naast de verlengde tentoonstelling Chapter 3HREE: Maarten Spruyt presenteert Het HEM Chapter 3HREE AND A HALF en een nieuwe installatie van Levi van Veluw.

 

Chapter 3HREE: Maarten Spruyt
Sinds de sluiting op 13 maart 2020 in verband met COVID-19 leidde Chapter 3HREE: Maarten Spruyt een stil bestaan in kelders van Het HEM. De tentoonstelling met werk van 24 kunstenaars vertoont opvallende paralellen met wijze waarop de pandemie ons leven beïnvloed. Ze is erop gericht bezoekers op zichzelf terug te werpen – je ondergaat de tentoonstelling in je eentje – en in afzondering een zintuigelijke en emotionele relatie aan te gaan met het getoonde werk. Met enkele wijzigingen in de kunstenaarslijst is de tentoonstelling tot 1 augustus verlengt en in de weekenden met timeslots te bezoeken.

Levi van Veluw
Daarnaast is er in de luwe periode ook een nieuw kunstwerk tot wasdom gekomen. Levi van Veluw realiseerde de architectonische installatie Sanctum, een diepblauwe kapel die is geïntegreerd in de rauwe architectuur van de voormalige fabriekshal. Het kunstwerk verkent het spanningsveld tussen de artistieke en spirituele beleving en is na Still Life van RAAAF het tweede semipermanente kunstwerk in Het HEM.

 
Chapter 3HREE AND A HALF
Tenslotte is 27 juni het startschot voor een nieuw programma waarmee Het HEM inspeelt op de drastische veranderingen die de samenleving momenteel doormaakt. Met anderhalve meter als een nieuwe radar in ons sociale bestaan vragen we ons af hoe we uiting geven aan primaire levensbehoeften als intimiteit en uitwisseling. Zijn er denkbewegingen te maken die het gemis van aanraking kunnen evenaren? Zijn er danstechnieken te bedenken die ondanks afstand toch intiem zijn? Samen met verschillende programmamakers waaronder Olaf Boswijk, Bogomir Doringer en Orpheu de Jong onderzoekt Chapter 3HREE AND A HALF hoe we intimiteit en samenzijn door middel van muziek en dans terugbrengen in ons leven en neemt hierbij verschillende vormen aan.

 

Over Het HEM
Het HEM is een huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek in Zaandam. Binnen zijn programma presenteert het kunst in de breedste zin van het woord en streeft het ernaar om kunst dichter bij verschillende gemeenschappen te brengen en een klankbord te zijn voor de samenleving. Op 21 juni 2019 opende Het HEM voor het eerst haar deuren voor een breed publiek.
 
Voor de realisatie van het programma wordt Het HEM ondersteunt door verschillende partijen. Chapter 3HREE: Maarten Spruyt wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, De Theatermachine, INDY Video, Beamsystems en Aukes. Levi van Veluw’s Sanctumwordt mede mogelijk gemaakt door Outset. Het HEM bedankt zijn begunstigers – waaronder 351 donateurs bij Voor De Kunst – voor hun steun, enthousiasme en vertrouwen.

 

Het HEM
Warmperserij 1
Zaandam, the Netherlands
hethem.nl

 

foto: Sanctum (2020), Levi van Veluw © Levi van Veluw

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK