Licht en lijnenspel creëren kerstsfeer in het ABC

De komende tijd toont het ABC in de galerij (gang) subtiele lichtobjecten van Ronald Mattern en één bijzondere ‘Haarlemse’ foto van Marco van Beusekom. Naast een aantal grote ronde figuren laat Mattern lichtbeelden uit zijn serie ‘Ruiten 10’ zien. Met zijn ‘lichtbeelden’ brengt Mattern het ABC in een warme kerstsfeer. Een foto van Van Beusekom versterkt dat beeld.

 

De serie ‘Ruiten 10’ zijn ‘lichtbeelden’ met LED–verlichting (6 volt) voor gebruik in de huiskamer. De beelden zijn gevormd van metaaldraad waaraan weerstandjes en lampjes gesoldeerd zijn. Een nauwkeurig werkje, omdat het netwerk van metaaldraden niet alleen de tekening en de hele vormgeving bepalen maar ook – technisch gezien – een stroomcircuitje moet vormen. De gekleurde vlakken zijn van gelakt vliegerpapier.   

De ruit is voor Ronald Mattern een speciale vorm. Hij schrijft hier zelf over: “Op het eerste gezicht is het een figuur met vier dezelfde, gelijkwaardige zijden. Maar toch heeft een ruit, gevoelsmatig, een boven- en een onderkant en reikt de hele vorm ‘naar boven’. De twee zijkanten zijn de ondersteuning van de weg naar omhoog. Met behulp van die boven- en onderkant heb ik de ruit ingericht met allerlei draadfiguren. Menselijke contouren, karakters uit strips en sprookjes en eeuwig doorlopende abstracte draadfiguren. Niets van wat je ziet heeft een doel, alles heeft een willekeurige betekenis en prikkelt hooguit de fantasie. Die gaat pas echt werken wanneer de LED-lampjes gaan branden en het licht in allerlei onverwachte richtingen het lijnenspel beschijnt. Door het licht komen de draadvormen tot leven.”

Fotograaf Marco van Beusekom schrijft over zichzelf: “Ik ben van nature visueel ingesteld en ben dan ook altijd op zoek naar het beeld van de huidige tijd waarin wij leven. Voor mij is de kunst van het fotograferen het vastleggen van bepaalde gebeurtenissen zonder dat ik daar veel woorden aan hoef te geven. Woorden betekenen veel maar soms zijn woorden ontoereikend voor het overbrengen van een gevoel, een emotie. In een foto weet ik dat vast te leggen. De foto van De Grote Markt met op de achtergrond de St. Bavokerk is genomen op een herfstochtend, september 2020. De binnenstad ligt onder een deken van mist en straalt rust uit. Zodra de zon zich opwarmt trekt de mist langzaam op. Op de voorgrond wordt de anderhalve meter van corona belicht…

 

Lichtobjecten van Ronald Mattern en fotografie van Marco van Beusekom
expositieperiode: 13 december 2021 t/m 31 januari 2022
locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK