Meer dan 600.000 mensen op de been op virtueel Malieveld

Vrijdagavond 5 juni sloot de landelijke cultuurdemonstratie Cultuur in Actie! af met een groots optreden van Roel van Velzen, na een week lang dagelijks live uitzenden van 10.00-22.00 uur. Gedurende de week kon de actie rekenen op 450 gasten, die gezamenlijk ruim 620.387 deelnemers vertegenwoordigden. Met de actie werden ruim 5,5 miljoen mensen bereikt.

 

Tijdens Cultuur in Actie! – de langste talkshow ooit uitgezonden in Nederland – werd de gehele breedte van de kunst- cultuur- en entertainmentsector gepresenteerd en kwamen 450 artiesten, politici, brancheverenigingen, organisatoren, producenten, technici en instellingen naar DeFabrique in Utrecht om het belang van cultuur te verdedigen en laten horen. Donderdagavond 4 juni schoof Minister van Engelshoven aan, die de toezegging deed met de gehele sector te willen kijken naar sectorbrede oplossingen.

 

Speciale aandacht was er voor het economisch belang van de sector, dat met een waardetoevoeging van 26mld 3,7% bijdraagt aan het BBP tegen een subsidiestroom van slechts 4mld. Cultuur in Actie heeft laten zien dat MKB’ ers en ZZP’ ers de ruggengraat vormen van de culturele sector.

 

Johanna ter Steege – initiatiefneemster -: “ Een land zonder cultuur is een land zonder identiteit, dat beeld beangstigt me. De emotionele en economische rijkdom die we in 84 uur uitzending voorbij hebben zien komen, mag nooit verloren gaan. Ik hoop dan ook van harte dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt.”

 

Marc Pos – mede-initiatiefnemer en producent/regisseur: “Cultuur in actie begon als grassrootbeweging uit onvrede met de manier waarop onze overheid de waarde van de sector inschat en steunt. We zijn overvallen door het succes en de manier waarop de sector zich als geheel heeft verzameld op één podium.We hebben gemerkt en laten zien hoe groot het maatschappelijk belang cultuur is, maar ook een ongekend rendement kent.”

 

Het is nu aan de politiek om op korte termijn te voorzien in de benodigde steun. Cultuur in Actie! doet daarbij een oproep aan de politiek om na de Corona-crisis samen met de sector lange-termijns-oplossingen te creëren, waarbij de sector actief mee cureert.

 

Cultuur in Actie! zal de komende tijd de vinger aan de pols houden en daar waar mogelijk verbindingen leggen en zich blijvend inzetten.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK